понеделник , 18 юни 2018
Начало / Код 11-13 / След трагедията в Лондон – опасни ли са санираните сгради в България

След трагедията в Лондон – опасни ли са санираните сгради в България

Многоетажен жилищен блок изгоря като факла в центъра. Все още не се знае каква е официалната причина за трагедията, нито пък точния брой на жертвите. Чу се обаче за използването на странни материали при санирането на сградата.

За какво точно става въпрос и безопасни ли са санираните блокове у нас? Темата в судиото на КОД 11-13 коментираха Георги Христов от гражданско движение „Днес“, инж. Огнян Атанасов от камарата на проектантите, Иван Марчоков, проектант и изпълнител, Йото Василев, началник на сектор „Нормативна дейност“ в дирекция „Пожарна безопасност“ и Стефан Стефанов – началник на сектор по превенция в пожарната.

„Има две сигнални думи в такива случаи – едната е саниране, а другата усвояване на пари. Санирането има много по-дълбоко значение от изолация на блокове. Така че, трябва да се направи едно много конструктивно изследване“, заяви Христов.

„Категорично – в България се използват материали, подобни на тези при сградата, която изгоря в Лондон“, потвърди инж. Атанасов.

Представителите на пожарната обясниха, че рискът зависи не само от използваните материали, но и от категоризацията при височината на сградата.
„Имаме изискване за разделяне с противопожарни ивици съгласно закона“, обясниха те. „Тези, които санират на парче, също са длъжни да спазват всички изисквания“, категорични са от службата за пожарна безопасност.

Според д-р Марчоков, основният проблем при санирането са съединенията и връзките при самата конструкция. „Не съм срещал некачествени материали. Въпросът е, че при частното саниране фирмите предлагат по-евтин материал, който крие и повече опасности“, обясни проектантът.

„Много от сградите в България са газифицирани. Често не се спазва изискването за газта, което е преди да бъдат облепени с плоскости, тръбите да се обработват с изолиращ материал, ако има теч на газ“, обясни инж. Атанасов.

„Имаме много нормативни нарушения, особено в индивидуалното саниране. Контролът е много нисък“, категоричен е Христов.

„Много е важно, ако възникне пожар, да запазим самообладение, дори това да отнеме няколко секунди. После трябва да разберем къде се намират близките ни и ако е възможно, да ги изведем незабавно извън сградата. Ако това е невъзможно, трябва да затворим и уплътним с мокри дрехи или други средства вратите към пожара, след това уведомяваме външни хора, че сме в опасност и се обаждаме на пожарната и ако е възможно – влизаме в банята и използваме мокри кърпи, за да се предпазим от вдишване на дим“, съветват специалистите по пожарна безопасност.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …