понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / След речта на Юнкер за състоянието на ЕС – реакции и коментари

След речта на Юнкер за състоянието на ЕС – реакции и коментари

Съществуването на Европейския съюз не е застрашено от решението на британците да го напуснат, увери днес председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в годишната си реч относно състоянието на съюза в Европейския парламент. Той призова да се работи по обща външна политика и политика за сигурност и отбрана на ЕС, като държавите-членки споделят отбранителните си способности, ала не за сметка на евро-атлантическото сътрудничество.

Юнкер съобщи още, че ЕС ще обособи фонд за инвестиции в сферата на отбранителните изследвания и призова постът на върховния представител по външната политика и сигурността да бъде превърнат в позиция на истински външен министър на Общността.

Председателят на ЕК поиска до края на следващия месец по българските граници да бъдат разположени още 200 служители на граничната агенция „Фронтекс“, както и 50 допълнителни превозни средства.

От днес комисията създава и Европейски корпус на солидарността, в който ще могат да участват младежи, които искат да допринесат за овладяване на кризисни ситуации.

Що се отнася до това как се справяме с бежанската криза, според Юнкер започва да се отличава чувство за солидарност, a по думите му тя трябва да е доброволен акт.

Юнкер поиска също да се увеличи фонда за частния сектор в Африка, като по този начин да се ограничи икономическата миграция към Европа. Той призова и за развитие и на европейска стратегия за Сирия.

Вижте още акценти от речта му в репортажа:

Социалисти, либерали и християндемократи заявиха подкрепа за основните предложения в речта на Юнкер, докато при останалите имаше повече резерви, обобщава реакциите на евродепутатите кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова.

Евроскептиците пък заплашиха с нови референдуми като този за Брекзит, тъй като според тях Юнкер отново предлага все повече Европа, вместо обратното. Левите изразиха опасения, че фондът в подкрепа на отбранителната индустрия пък може да стане повод Европа да бъде въвлечена в нови войни.

Чуйте още информация и коментари от кореспондента ни на мястото на събитието:

В еМисия България Юлиана Николова, директор на Европейския институт в България, също коментира речта на председателя на Европейската комисия:

Тя я определи като по-драматична от обикновено, тъй като според нея ЕС се намира в най-драматичната година от съществуването си. Николова обърна внимание върху подчертаното от Юнкер – че солидарността не може да се изисква, а се дава доброволно.

Според нея уникалното в тази реч е, че тя за пръв път маркира разделение по линията Изток-Запад – нещо, което според Юнкер не бива да бъде допускано.

Николова обаче предупреди, че трябва много да внимаваме в думите и разбирането за това какво стои зад тях, както е внимавал за тях Юнкер в обръщението си.

Тя даде свое обяснение за изтъкнатото като „обща европейска армия“ и обединени отбранителни ресурси. Засилване на ресурсите не значи нови военни действия, а голяма съвместна готовност за реакции – представям си го както ресурса за реакция при кризи и бедствия, когато държавите бързо се обединяват, уточни тя.

Много искам да подчертая и нещо, което Юнкер изтъкна по отношение на някои държавни ръководители, които гласуват за повечето решения, взети в Брюксел, а в собствените си държави се държат така, като че ли никога не са участвали в европейски съвети, посочи още Николова.

Чуйте целия й коментар на днешната годишна реч на председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …