петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / След разследването на Би Ай Ти за измамата във „Фейсбук“ – какво се промени

След разследването на Би Ай Ти за измамата във „Фейсбук“ – какво се промени

Затрогнаха ли се институциите след разследването на екип на Би Ай Ти по сигнал на наш зрител за измама във „Фейсбук“? За това е еМисия България разговаряхме с автора на изследването Ирена Казакова.

Става дума за страница на лице, което се представя като Любомир Тошков. На нея е обявена игра с много лесни правила – харесвате и споделяте страницата, а после се надявате да ви провърви. Наградата е ховърборд, който струва между 400 и 800 лв. Хората, до които е пратено съобщение, че печелят, трябва обаче да внесат 10 лв. (като впоследствие е била обявена и по-висока сума), за да го получат. След това те биват блокирани и разбира се не получават нищо.

„След като получихме информацията и материалите от вас, ние извършихме проверка на този случай, в резултат на която се установи, че става дума за анонс, отправен в социалната мрежа от физическо лице.

В този смисъл отношенията, в които другите хора, общували с него, са влизали, не могат да бъдат квалифицирани като търговски. Без съмнение обаче е налице измама, тъй като хората са били стимулирани да внесат пари, за да получат нещо, което така или иначе не са получили“, обясни Димитър Маргаритов, председател на Комисията за защита на потребителите, към която отправихме сигнал.

Той посъветва потребителите да се стремят да пазаруват онлайн само от регламетнирани търговци.

Според него с бурното развитие на социалните мрежи е добре да се помисли за оптимизиране на нормативната уредба, така че влиянието на контролните органи да може да се простира в подобни случаи и върху такъв тип отношения.

Веднага след репортажа подадохме сигнал освен до КЗП, и до НПО „Интернет общество“, чийто председател Вени Марковски пък публикува коментар на фейсбук страницата си с призив хората да са по-внимателни, разказа още колегата ни Ирена Казакова.

Тя каза, че е разговаряла и с комисар Явор Колев в ГДБОП, който е обяснил, че по случая не може да бъде организирано досъдебно производство, защото се води „дребна измама“.

Все пак „Фейсбук“ ни дава възможност да се защитим сами като сигнализираме за съмнителни страници и профили, които при достатъчен брой оплаквания да бъдат свалени, напомни тя.

Надявам се след този репортаж хората да бъдат наистина по-внимателни към всички предизвикателства в мрежата и по-подозрителни към всяка възможност за лесна печалба, каза още Казакова.

Тя разказа, че следи внимателно профила на измамника – Любомир Тошков, като след репортажа й съмнителната дейност на него е приключило.

Вижте още реакции и съвети във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …