петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / След изборите в Испания – правителство или нов вот

След изборите в Испания – правителство или нов вот

Ще бъде ли разрешена политическата криза в Испания, след като Народната партия на Мариано Рахой, победителка от изборите, не успя да състави кабинет, а същевременно се очертава ляв блок, воден от Социалистическата партия и Движението „Граждани“?

Предстоят дебати и гласуване на вот на доверие към предложението за съставяне на ляво правителство.

Политическата обстановка в Испания коментира Момчил Инджов, журналист от „Клуб З“.

„Проблемът е, че не може да се избере правителство. Знае се, че Испания и тази вечер няма да има нов кабинет. Самият Рахой обвинява Педро Санчес, че се опитва да копита португалския сценарий, където дясната коалиция спечели изборите, но направиха ляво правителство“, посочи Инджов.

„Рахой на няколко пъти повдигна въпроса за голяма коалиция по модела на Германия или Австрия и дори предложи премиерския пост на Педро Санчес – своя най-голям опонент, но получи отказ“, припомни журналистът.

„Мариано Рахой, въпреки недостатъците си, не е човекоядец, който иска да лиши бедните испанци от пенсиите или къщите им. Просто по вината на много политици Испания бе докарана до това положение“, каза още Инджов.

По думите му вероятността от нови избори през лятото е 90 процента.

„Най-лошото, което може да се случи, е левицита да се съюзи с „Подемос“, коментира журналистът.

Целия разговор с Момчил Инджов можете да видите във видеото:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …