четвъртък , 19 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / След фолклорния фестивал в Стара Загора – как се съхранява българското

След фолклорния фестивал в Стара Загора – как се съхранява българското

Третата среща на българските фолклорни състави от чужбина събра хора от цял свят в Стара Загора. След събитието разговаряхме с наши сънародници, които живеят зад граница, за това как се съхранява българското.

Константин Маринов, организатор на фолклорния фестивал „Верея“ в Чикаго, сподели, че вече традицията и опита на сънародниците ни отвъд Океана се пренася и в България и за щастие за трета година се състои срещата на фолклорни състави в Стара Загора.

По думите му идея на фестивала е да апелира и спечели съставите от Европа, за които е по-близо да идват в България.

Гергана Панова, която живее в Германия, пък открои кои са основните мотиви, които карат хората в чужбина да започнат да учат и играят български народни танци.

„Първият мотивационен комплекс е свързан с хора, които са много глобални. Те фаворитизират народните танци заради неравноделните ритми. Вторият мотивационен комплекс е на хора, които имат ясно изразено национално съзнание и идентичност. Интересуват се от танците, за да разберат традициите“, сподели сънародничката ни и добави, че сме щастливи хора, че сме наследници на такива традиции.

Даниела Найберг, която живее в Сиатъл, каза на свой ред, че в Америка емигрантите, които са уседнали – намерили са дом и работа, в един момент започнат да усещат някаква липса, която успяват да компенсират с фолклорните ни традиционни танци.

„Мотивацията е да върнем вярата в нашите 7/8“, категорична е тя.

„Българите зад граница са заедно, клише е, че не си помагаме. Има атмосфера на семейност, макар и извън родината“, сподели Таня Костова от Сан Франциско.

Вижте целия разговор със сънародниците ни, свързани от любовта си към народните танци и песни, в следващото видео:

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …