петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / След 125 обиколени страни: Симеон Идакиев за страстта от пътуването и вечното завръщане към България

След 125 обиколени страни: Симеон Идакиев за страстта от пътуването и вечното завръщане към България

Журналистът и пътешественик Симеон Идакиев е автор на 5 книги, като последната – „Виа Вита – 100 дни в Латинска Америка“, в която разказва за първата си самотна обиколка на Южна Америка през 1980 г. и е продължила 6 месеца.

„Страните, в които съм бил, станаха 125. На този свят всичко вече е открито. Аз правя тези открития за себе си и за своите зрители. Едно суеверие ме притеснява. Канех се да отбележа на една карта всички точки, на които съм бил по света, но се притеснявам, че ще спра да пътувам. Така не спирам да пътувам“, разказа Симеон Идакиев. Той си спомни, че е бил 5 пъти в Куба и е присъствал на митинг на площада на Революцията по време на реч на Фидел Кастро.

„Изключително чаровен човек, изключителен оратор, много обичан и много мразен човек. В Куба е много обичан – въведе безплатно здравеопазване. Отиде си „ел Коменданте“, както се казва там. Имаше купонна система, което е страшно лошо. Разполагаш с 200 грама на месо, не можеш да си купиш дрехи. През 89 г., когато бях за последно там, се говореше само за долари. Посрещаха ме с въпроса: „Имате ли долари?“. Страната е прекрасна, изключително красива. Там са най-добрите хора на света“, сподели впечатленията си Идакиев.

Той показа и снимки от пътуванията си. Качил се е и до базовия лагер на Еверест. Разказа и за кремация в Непал, както и за обичай, при който гостът е длъжен да изпие три чаши чай, но с масло от як. Той показа снимки от вулкана Ирасу в Коста Рика, платото Наска, пътешествие до Гватемала, един от най-важните градове на Маите, архипелагът Галапагос, долината на храмовете в Мианмар.

Пътешественикът разказа и за интересен, но болезнен ритуал в Папуа Нова Гвинея. За да стане мъж едно момче, кожата на гърба му се нарязва при специална церемония и раните му се пълнят с кал, за да приличат на крокодилска кожа и не трябва да издаде нито един звук.

„Аз вървя и снимам. Споделям това, което съм видял. Това, което оставя най-ярка следа, са хората“, разказа още Идакиев. Едно от най-трудното пътешествие е било изкачването на Хималаите без апарат.

„Никога не съм имал проблеми и със спецслужбите. Не са ме карали никога да снимам и някакви специални обекти. Винаги съм се интересувал от хора, природа, обичаи. Не мога да живея другаде, извън България“, категоричен е Идакиев.

„Когато човек се запъти към Южна Америка, не знаеш къде отиваш. Да изгубиш документи е страшно. Няма смисъл да разказвам за трудности, защото никой не ме е карал да пътувам“, разказа още журналистът.

Следващото му пътуване ще бъде до Бермудите в Карибите и по каналите на Холандия и Франция. „Да се пътува е най-голямото богатство – нито пари, нито слава. Аз съм един много богат и много щастлив човек не с парите, а с това, което съм видял“, категоричен е журналистът, обиколил 125 страни в света.

Вижте целия разговор с него и чуйте разказа му за някои от най-интересните пътешествия:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …