петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Славка Каракушева за различния денем и нощем Истанбул и символната трансформация на „Таксим“

Славка Каракушева за различния денем и нощем Истанбул и символната трансформация на „Таксим“

Културологът Славка Каракушева коментира, че Истанбул продължава да живее спокойно през деня, а вечер да се превръща в сцена на протеста, а последните дни се наблюдава символната трансформация на площад „Таксим“.

Истанбул е изключително спокоен град в момента. Няма нищо, което да подсказва, че преди три дни е имало опит за преврат. Всички се движат спокойно, единствено малките неща показвват, че нещата са различни – много автомобили имат закачено турското знаме, сред които и колите на градския транспорт, който е безплатен. През деня градът изглежда много спокоен, интересното е, че се трансформира вечерта, когато хората, подръжници на управляващата партия, излизат на площад „Таксим“, за да изразят подкрепата си за правителството и президента и неодобрението на военната интервенция, разказа Каракушева в еМисия България.

По думите ѝ Истанбул е град, който изглежда спокойно в ежедневието си, а единствено новините по телевизиите напомнят на обикновените хора какво се е случило.

Тя подчерта, че площад „Таксим“ винаги е бил символ на светската република, а сега е претърпял интересна трансформация.

„Той е символичният център на републиката, а в момента, поне според мен е много интересно, че за пръв път управляващата Партия на справедливостта и развитието използва този символичен център, за да събере на едно място радостта и гнева на хората и за пръв път има събирания на много хора, които протестират срещу военния режим и в подкрепа на правителството“, сподели Каракушева.

Тя допълни, че знамето е основен атрибут на протеста на „Таксим“, където сега има разположена сцена, от която всяка вечер говорят политици.

„В момента има съвещание на Съвета на министрите и на Съвета по сигурността. Президентът Реджеп Тайп Ердоган заяви, че след съвещанието ще направи важно изявление. Горори се, че изявлението ще бъде свързано с назначаване на референдум за промяна от парламентарна към президентска система на управление, но това са слухове“, коментира културологът.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …