петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Славея Христова: Референдумите показват желанието на хората да бъдат чути, но срещат лицемерието на политиците

Славея Христова: Референдумите показват желанието на хората да бъдат чути, но срещат лицемерието на политиците

Политиците използват националните референдуми за всичко друго, освен за това, за което този инструмент е предназначен. Резултатите от настоящия референдум не са изненадващи, защото от години се трупа недоволство сред хората. Същевременно всеки следващ референдум показва желанието на хората да бъдат питани, да участват, да дадат своето мнение и то да бъде чуто, но от страна на политиците срешаме лицемерие, подплатено с палиативни мерки, празни дискусии или пренебрежение.

Това коментира Славея Христова от сдружението „Болкан Асист – Диалог“ в рубриката на журналистката Силвия Великова.

„Безотговорното отношение на парламента, без да има дебат, когато бе внесена подписката за референдума, показва че няма правила, които да обслужват пряката демокрация“, категорична е Христова.

По думите ѝ, реакцията на политиците след резултатите от референдума пък показва липсата на желание истински да се обсъждат върпосите, да се влезе в диалог с хората и да се постигне консенсус, а отново искат да се измъкнат и извлекат краткосрочни политически дивиденти.

Славея Христова бе категорична, че у нас винаги се говори постфактум. Тя подчерта още, че в момента битката е кой ще влезе в следващото Народно събрание.

„Мотивацията за гласувалите в референдума е била нуждата от промяна в управлението, това, че политиците пренебрегват мнението на хората и гласуването бе начин да се покаже, че мнението на гражданите струва нещо“, посочи още Христова и допълни, че сега трябва да се търси консенсусно решение, а не да надделява мнението на гласувалите с „да“ или на тези, които не са отишли до урните.

„Участието и мнението на толкова много хора не може да бъде пренебрегнато и оставено без последствия. Въпросът е как да бъде намерен компромис, защото съществува възможност не просто да се стигне до разделение в обществото, а и до сблъсък, ако политиците решат да наложат нещо, което не е прието от заинтересованата страна, която иницира референдума и техните привърженици“, каза още тя.

Сънародникът ни Любомир Роглев пък се включи в разговора директно от Париж с коментар за президентски избори във Франция.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …