петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Славчо Нейков: АЕЦ „Белене“ е мъртъв проект, реакторите не са конфекция

Славчо Нейков: АЕЦ „Белене“ е мъртъв проект, реакторите не са конфекция

Експертът по енергийна политика Славчо Нейков коментира казуса с АЕЦ „Белене“ и посочи, че парламентарните анкетни комисии са неефективни и нямат достатъчен ресурс и капацитет, за да разследват подобни въпроси. Нейков коментира въпросите около „Белене“ и решението на Арбитражния съд в предаването еМисия България.

„Фактът, че има обвинения по АЕЦ „Белене“, означава, че има резултати. Това е много тежко дело, става въпрос за дейности от много години, с много лица и период, който обхваща управлението на 7 правителства. Редица експертизи са необходими. Трябва да бъдат изготвени технически и икономически експертизи. Обвиненията на прокуратурата са в резултат на дългогодишна работа“, обясни Славчо Нейков. По думите му обаче тези обвинения касаят миналото на проекта, а основният въпрос в момента е какво е бъдещето и каква ще бъде съдбата на АЕЦ „Белене“.

„Бях малко изненадан, че парламентът за пореден път направи анкета комисия за „Белене“. Изненадан съм, защото този мач вече е игран. Такава комисия вече имаше през 2012 г. После бе създадена временна комисия, под ръководтсвото на Валери Симеонов. Има един доклад от 180 станици и 3 са посветени на ядрения сектор. Тези комисии са тотален провал като резултатност и са доказали своята неефективност. Парламентът нито има капацитет, нито инструментариум, нито компетенции да се занимава с подобни дейности“, категоричен е енергийният експерт.

По думите му, този тип комисии са доказали, че акцентът в работата им е свързан с политическото говорене. „Депутатите няма да могат да спазят 3-месечния срок за това разследване. Идват коледни празници, сега сме в предизборна кампания. Ще поискат удължаване на срока, който са си дали. Ще стигнат най-много до политически приказки и един сигнал до прокуратурата за факти, които тя вече знае“, добави Славчо Нейков.

Той е убеден, че създаването на тази комисия е „тотален предизборен популизъм“. От думите му стана ясно, че практиката е доказала, че резултатност няма и не може и да има. „Парламентът няма такъв тип задачи и ресурс за такива анализи. Ножицата между дейността на правителството и парламента се отваря като резултатност. Ние нямаме енергийна стратегия, нямаме политически консенсус какво ще правим с тези реактори или визия какво ще правим с ядрената си енергетика и как ще засилим енергийния си регулатор. Енергийните дружества търпят огромни загуби от кражби на метали и ток. Правителството обаче за около месец и половина внесе законопроект, за да обезпечи заем за НЕК. Това мина през парламента и стана закон. Има много по-голяма резултатност от страна на изпълнителната власт“, подчерта експертът по енергийна политика.

Той смята, че АЕЦ „Белене“ е мъртъв проект колкото по-скоро се вземе решение за окончателното приключване на казуса, толкова по-добре.

„България изпусна момента, пазарите, както и изгодната цена. Към 2004 г. оценката на този пеоркт беше за малко под 4 млрд. рвро. Сега се говори за около 11 млрд. ввро. В момента само в Турция се планира изграждането на три ядрени централи. Много неща се промениха и ние отървахме момента. Освен това този проект в общественото съзнание е свързан с корупционни практики, които са въпрос на доказване“, анализира Славчо Нейков.

„Премиерът е абсолютно прав да търси политически консенсус за бъдещето на „Белене“, но той се търси в парламента. Не трябва да забравяме, че по силата на закона Министерския съвет взема решение за изграждане на нови ядрени мощности, но трябва да има социално-икономически анализ, който да доказва необходимостта. Трябва има оценка за опазване на околната среда и безопасното съхраняване на ядрени отпадъци“, подчерта Нейков.

Той посочи, че не познава технологично реакторите, но обясни, че от българска страна тече активна комуникация с русата страна. „Да не забравяме, че те не са конфекция. Това е нещо, което се произвежда по поръчка за определена площадка. Реализирането им на друго място чисто технически е много трудно. Идва и въпросът на каква цена ще стане това. Всеки би предпочел да вземе нов реактор. Следва и въпросът за гараниите“, добави още експертът.

Той посочи, че решенията за проекта „Белене“ са свързани с много време и анализи. „Съмнявам се, че може да стане в краткосточен план“, заключи експертът.

Чуйте целия анализ и на Славчо Нейков за проекта АЕЦ „Белене“ в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …