петък , 23 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Скулпторът Александър Хайтов: Направих паметника на ген. Колев за три месеца, спасих положението

Скулпторът Александър Хайтов: Направих паметника на ген. Колев за три месеца, спасих положението

Паметникът на ген. Иван Колев, предводителя на българската освободителна армия в Добруджа през 1916 г., бе тържествено открит днес в Добрич. Паметникът, на който един от най-големите ни военни герои е на кон и размахва сабя, има и музикално озвучаване – той „пее“ стария химн „Шуми Марица“.

Интерактивната творба е дело на Александър Хайтов, създател и на паметника на цар Самуил със светещите очи в центъра на столицата. С него в ателието му в Панчарево разговаря колегата ни Кремена Николова.

Запитан дали се притеснява от негативните обществени реакции, най-вече по отношение на интерактивността, Хайтов ги определи като напълно очаквани.

Това, което видях на място при монтажа, не бе притеснително, хората се радваха и очакваха с интерес да видят какво ще стане, всичко беше точно, разказа той.

Той отклони на няколко пъти директен отговор на въпроса как точно е получил поръчката и дали това е станало за сметка на колега творец, като в началото дори иронизира, че се е случило „по втория начин“, както пишели жълтите медии. Скулпторът показа и статия, в която паметникът е наречен „чудовище“ още преди, по думите му, самият той да го е бил видял.

Александър Хайтов все пак обясни как точно са били провеждани конкурсите и е вървяла работата преди да се стигне до това той да поеме поръчката – по думите му, за да „спаси положението“, така че да има паметник до днешната годишнина. Той разказа, че е трябвало да завърши статуята за непосилните три месеца, без да спи и „на мускули“.

Творецът отрече да е получил поръчката заради това, че е познат и съпартиец на Валери Симеонов, който е дал над половината от парите за паметника. Дори не съм съпартиец – нямам членска карта, уточни той.

Той разказа, че Симеонов го помолил да го заведе в леярната, за да може да вземе отстъпка за паметника на колегата му Крум Дамянов, който струвал половин милион лева. След като това не се случило, Александър Хайтов поел поръчката, като цената й той определи между 160 и 180 хил. лева.

Скулпторът каза още, че има повече от три интерактивни статуи, но „никой не ги знае“.

Няма прилики, конните паметници навсякъде са еднакви, отвърна той пък на съмненията за приликите на творбата му с друг паметник – на Аспарух, дело на Величко Минеков.

„Сашо Хайтов има доста интересна гледна точка. Така, както в киносалоните говорим за 2D и 3Д кино, защо и в скулптурата да не се провокират и другите ни сетива? Не бих се учудил, ако следващата му творба доставя усещания на мириса ни“, коментира в студиото Кин Стоянов.

Според него в крайна сметка е чудесно, че най-после един от най-големите военни български герои има свой паметник. Всеки паметник предизвиква спорове и така влиза във вечността, добави той.

Стоянов се впусна в хвалебствия и на военните успехи на генерала. Вижте във видеото кои паметници бяха коментирани още в студиото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

  1. Дървосекачът

    Шапки – долу, шашки – вън ! (Chapeau ! , бе КрайноВреме да се Издигне паметник на ген. Колев )
    …а г-н А. Хайтов – очевидно Е Феномен.