понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Скептицизъм по френски: Веселина Гарело за преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ

Скептицизъм по френски: Веселина Гарело за преговорите за свободна търговия между ЕС и САЩ

Преговорите по проекта за свободна търговия между ЕС и САЩ (TTPI) са в задънена улица. След като германският министър на икономиката Зигмар Габриел заяви, че де факто те са се провалили, въпреки че никой не го признава, френският министър на търговията Матиас Фекл също обяви, че Франция ще поиска от Европейската комисия да ги прекрати. Три години след началото на преговорите, дискусиите все пак продължават, в което увери и говорителят на ЕК.

Споделям всеобщия скептицизъм – едва ли преговорите ще се увенчаят с успех, коментира по темата икономистът Веселина Гарело, която живее и работи във Франция.

Според нея дори ЕК да намери някаква консенсусна формула, то тя трябва да бъде ратифицирана от всички страни членки – нещо, което ще е много трудно. Пълен рестарт на преговорите „на чисто“ също й се струва трудно постижимо.

Решението на Франция е очаквано и бе пожелано от доста политически фигури, не само от правителството, от доста време в политическото пространство се усещат протекционистични настроения, заяви Гарело.

Според нея причините за тях са от икономически произход. Голяма част от индустриалните лобита излизат с тезата, че ако има свободна конкуренция с американските фирми, много от френските не биха удържали и биха загубили пазари, а това би довело до още по-голяма от сегашната безработица.

Преговорите ще продължат, но въпросът е чисто технически, смята икономистът. Има много точки, по които отделните страни не са съгласни, и така се стига до блокаж с много изключения, които правят миноритарни секторите, които ще отговарят на правилото в този договор, обяснява тя.

По думите й едно от основните притеснения във Франция, а и в ЕС като цяло, са свързани с нормите за сигурност и санитарните норми, в които Франция и ЕС са доста по-стриктни. Страховете са, че френският пазар може да бъде наводнен с нездравословни и некачествени продукти, добавя Гарело.

Чуйте целия й коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …

Един коментар

 1. Дървосекачът

  Не виждам защо да отричаме че ТАИП – просто вече функционира !
  – вижте автоиндустрията !
  – вижте подготовката за Реална търговия с карбоновите квоти !
  – вижте ИТ индустрията !
  – вижте Еко проектите !
  …а на добрата стара Франция – й е друг проблема : – хем Германия я задмина по ефективност в свиневъдството (и сързаните отрасли), хем авиоиндустрията-й продължава да слабее. Е, някои казват че и онези торби с пари (от Кремъл за г-ца Ле Пен) имат ‘принос’ за някои неща напоследък във Франция.