сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Скъпото българско плодородие

Скъпото българско плодородие

Според данни на Европейската статистика българският принос в общия европейски зеленчуков пазар е повече от скромен. Данните опраовергават и схващането за българското плодородие и изобилие на плодове и зеленчуци.

За митовете и бъдещето в българското земеделие в еМисия България разговаряхме с фермера и национален консултант по земеделие Красимир Кумчев и експертите от Министерството на земеделието Слави Кралев и Петър Кировски.

„За развитието на едно земеделие има 3 фактора – плодородна почва, вода и слънце. Твърдя, че никъде по света няма толкова добро съчетание на тези елементи, каквото в България. На тази основа е парадоксално, че повече от 80% от плодовете и зеленчуците на трапезата ни са внос“, категоричен е Красимир Кумчев.

По думите му това се дължи на общата европейска политика в земеделието, която е „нефелна и неработеща“.

„Бедата е, че след 2000 г. субсидиите се разпределяха на хектар, а това осигури развитието на зърнопроизводството на световно ниво, докато секторите, които по дефиниция осигуряват работни места – зеленчукопроизводство, животновъдство, са натикани в ъгала“, подчерта фермерът.

На свой ред, Слави Кралев, експерт от МЗ, отбеляза, черодното производство на плодове и зеленчуци не е конкурентноспособно на европейския пазар, дори понякога и на националния.

Той призна още, че политикта на подпомагането в ЕС не е съобразена докрай със спецификите на всяка страна, но тук се намесва националното законодателство, което коригира недостатъците.

Не можем да затворим пазара на плодове и зеленчуци, за да не идват от чужбина, подчерта Кралев.

Красимир Кумчев отрече, че българското земеделие не е конкурентноспособно, като допълни, че, за съжаление, в България се оформи земеделие, което следва парите.

Кумчев посочи, че има две решенията – да се отиде към уеднаквяване на субсидиите в ЕС или да бъдат напълно премахнати за всички или субсидиите да бъдат разпределяни по правилен начин.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …