събота , 21 юли 2018
Начало / Спорно за спорта / Скандалните разкрития за корупция в Англия продължават

Скандалните разкрития за корупция в Англия продължават

Разкритията свързани с Футболната Асоциация в Англия продължават. Последното скандално разследване, което направи „Телеграф“ е свързано с бившия мениджър на няколко елитни английски тима Хари Реднап. Той заяви, че някои от футболистите под негово ръководство са залагали на собствените си мачове.

Пред журналист под прикритие 69-годишният Реднап разказва, че неговите играчи са заложили за своя победа срещу някой от съперниците си, а един от тях дори казал на агента си да „договори нова ипотека за къщата”, защото коефициентът бил висок. ФА забранява на футболистите да залагат на мачове, в които участват. Мениджърите на отборите могат да съобщят, ако има нарушения на това правило. Вестник Телеграф пише, че Реднап не е заявил официално тази информация пред ръководството на ФА.

Разследването на „Дейли Телеграф“ обаче разкрива и още няколко големи имена, замесени в порочни футболни сделки. Едно от тях е на легендата на Челси Джими Флойд Хаселбанк. Холандският мениджър на Куинс Парк Рейнджърс също бе изловен със скрита камера да уговаря плащане под масата в замяна на своето съдействие. Хаселбанк е готов да получава по 55 хиляди паунда всеки път, когато представлява интересите на агентите, за които вярва, че идват от Близкия изток.

Друг треньор, чието име попада в черния списък, е асистент-мениджърът в Барнзли Томи Райт. Той дори бе заснет как приема подкуп от 5000 паунда. Срещу съответната сума той е обещал да помогне на агентите да подпишат с футболисти на Барнзли. Поредна фигура, която също бе изкарана на светло, е на собственика на третодивизионния Лийдс – Масимо Челино. Италианецът се е срещнал с репортерите под прикритие, за да им разясни как да заобиколят правилата на ФА.

И асистент мениджърът на Саутхемптън Ерик Блек е част от цялата порочна схема. Той е дал съвети на журналистите под прикритие, представящи се за бизнесмени, как да подкупват официални лица от други клубове, за да постигнат обявената от тях цел, а именно като трета страна да се възползват. Подобни плащания са забранени от правилата на Футболната асоциация.

Цялата тази историята започна преди около седмица със Сам Алърдайс, който беше заснет от журналисти от „Дейли Телеграф” със скрита камера. Тогава той им разяснява възможността за заобикаляне на забраната на ФА футболисти да бъдат притежавани от трети страни. Правилото беше въведено още през 2008г., но по думите на „Големия Сам” то се нарушава лесно и постоянно. Срещу сумата от 400 000 паунда Алърдайс предложил да се превърне в съветник на мнимите бизнесмени и да пътува до Сингапур и Хонг Конг четири пъти в годината, за да води преговори по въпросните сделки.

Вижте цялото скандално видео доведе до отстраняването на „Големия Сам“ от поста на селекционер на Англия и до излизането на редица други замесени имена на светло:

Вижте също

Франция на Дидие Дешан с втори шанс за трофей. Сблъсъци между фенове и полиция на Шанс-Елизе

Две години след поражението във финала на домашна сцена на Европейското Франция отново ще играе …