сряда , 20 юни 2018
Начало / Жива връзка / Скандалът с уволнението на шефа на ФБР продължава: Тръмп отприщи гнева си към Коми

Скандалът с уволнението на шефа на ФБР продължава: Тръмп отприщи гнева си към Коми

Продължават въпросителните около уволнението на шефа на ФБР Джеймс Коми. Два дни след отстраняването му, причината за разпускането му все още не е ясна, а с това и спекулациите около случая продължават да растат.

През изминалия ден в Америка президентът Доналд Тръмп отприщи словесния си гняв върху Джеймс Коми. В телевизионно интервю милиардерът го засипа с критики и каза, че отдавна набелязал Коми заради начина, по който той ръководи органа. Освен това президентът подчерта, че решението за уволнението е лично негово.

Това обаче противоречи на версията, която от Белия дом тиражираха само преди един ден. Веднага след като стана ясно, че Коми вече е без работа, от там обявиха, че всъщност препоръката е била на министерството на правосъдието, под чийто надзор е ФБР. Тръмп просто бил съгласен с идеята и разписал заповедта.
В телевизионното интервю обаче гневният президент каза, че решението било негово и щял да уволни Коми със или без съгласието на министерството. Причината – начина, по който органът е бил ръководен и упадъка, в който бил изпаднал.

Критиците на президента посочиха, че уволнението има общо с разследването на щаба на Тръмп за връзки с Москва. Макар и самият държавен глава да не е обект на проверка, разследвани са негови приближени от предизборната му кампания. Тръмп няколко пъти посочи, че щом самият той не е проверяван, няма повод за притеснение.

Според източници от Белия дом обаче в действителност ситуацията била друга. Всъщност Тръмп бил бесен на Коми, който преди седмици обяви в Сената, че започва да му се гади, като си помисли, че може да е повлиял на изборните резултати.

Временният наследник на Коми Андрю Маккейб разнесе всички съмнения и каза, че независимо от уволнението, разследването за връзки с Русия няма да спре. Той даде обяснения пред Сената, където демократите продължават да критикуват освобождаването на Коми и дори настояват за специален прокурор, който да проведе независимо разследване. Засега обаче такива изгледи няма.

Независимо чие е било решението за уволнението, вече бившият шеф написа, че отдавна е подозирал какво му се готви. В прощално писмо той написа, че не смята да размишлява каква е причината и дали има такава, и съветва и другите да не го правят.

Междувременно, мащабна операция срещу уличната престъпност се проведе в Америка. Имиграционните са задържали над 1300 души. Това обаче не е акция срещу недокументираните имигранти, защото над 900 от арестуваните са американски граждани, а по голямата част от останалите пребивават законно в страната.

Операцията е била проведена в цялата страна, като целта й е разбиване на уличните банди, които са замесени в голяма част от престъпността в американските мегаполиси.

Дори такава важна спецакция обаче едва ли носи удовлетворение на Тръмп и администрацията. Те заедно с цялата политическа сцена са изцяло погълнати от уволнението на шефа на ФБР и нищо чудно следващата седмица това да продължи да е така.

Вижте също

Парламентът в Скопие обсъжда „Северна Македония“

Днес договорът за промяната на името на Македония влиза за обсъждане в парламента в Скопие. …