неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ситуацията в Турция след споразумението с ЕС за бежанците

Ситуацията в Турция след споразумението с ЕС за бежанците

След сключване на сделката за бежанците между Турция и Европейския съюз, Брюксел обеща да изпрати 3 млрд. евро помощ на Анкара, за да се справи с бежанската криза. В замяна Турция поиска ускоряване на процеса за визова либерализация, както и възобновяване на преговорите за членство в ЕС.

Какви са условията, при които живеят бежанците в  Турция – разказа Мирела Заричинова, която доскоро бе в Измир.

„Отидох в Турция от любопитство и с идеята да помогна и да напиша статия по темата“, каза тя.

„Разполагаме с данни, че около 3 млн. бежанци живеят в Турция, като от тях 2,750 млн. са от сирийски произход, само 300 хил. са приютени в бежански лагери, раположени изцяло в Южна Турция, близо до граница със Сирия. Интересуваше ме къде са останалите хора“, посочи още Заричинова и допълни, че част от тях са или в центове за задържане, които са тип затвори, или в нерегулирани от държавата центрове.

Тя самата разказа за подобно място, което е посетила край Измир, където хората живеят в 3 склада и палатки, а течаща вода е имало само на едно място.

„Имаше хора в много тежко здравословно състояние“, допълни Заричинова.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …