вторник , 28 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Ситуацията на гръцко-македонската граница е спокойна
granica

Ситуацията на гръцко-македонската граница е спокойна

Ситуацията на гръцко-македонската граница при Идомени е абсолютно спокойна, няма напрежение. Според оценка на екипа на Би Ай Ти, който се намира там, можем да говорим между 3 – 5 хил. души. Повечето групи са с малки деца, струпват се много хора, които са блокирали жп линията.

„Повечето са семейства с деца, чиято цел е да стигнат до Германия“, каза колегата Мерим Тенев в директно включване от гръцко-македонската граница.

По думите му не е блокиран граничният пункт между двете държави. Затворен е обаче пропусквателният пункт, който досега са използвали бежанците по жп линията, за да се качват към Македония и Сърбия.

 

Условията, при които се намират хората на гръцко-македонската граница, са полеви, под всякакви стандарти са, даже няма стандарти. Всички са със собствените си палатки, разположени на житни полета, няма вода, къде да се приготви храна. Виждаме хора, изминали хиляди километри, уморени и апатични, разказа на свой ред колегата Дениза Георгиева.

Разбрахме, че се изграждат 4 временни центрове за настаняване, в близост до границата, като един вече е готов. Всеки един се предвижда да е с капацитет 2 хил души.

Единствено решение на хуманитарната криза е хората да бъдат настанени временно другаде, тъй като този импровизиран лагер не може да се задържи, особено ако времето се развали, посочи още тя.

Вижте също

XRISTO_IVANOV картинка

Христо Иванов: Този парламент е еднопеевски, с повече плесен и по-малко смокинови листа

Председателят на движение „Да, България“ Христо Иванов гостува в студиото на еМисия България ден след …