петък , 18 август 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Код 11-13 / Синоптикът Анастасия Стойчева: Чака ни сериозно захлаждане около 1-2 юли, температурите ще паднат с 10-15 градуса
jega_jega

Синоптикът Анастасия Стойчева: Чака ни сериозно захлаждане около 1-2 юли, температурите ще паднат с 10-15 градуса

Рекордни жеги ни очакват тази седмица, предупреждават синоптиците. Как да се спасим в горещините, какъв режим да спазваме и докога ни очакват такива екстремни температури – темата в КОД 11-13 коментираха синоптикът Анастасия Стойчева и кардиологът Яна Симова.

„Най-близката година, в която сме имали подобни горещини в края на месец юни, е 2007 г., така че това не е екстремно явление. Не очакваме лятото да надмине нормалните граници на температурите по нашите ширини“, коментира синоптикът.

„Данните сочат, че лятото ще бъде сухо, но пък ще има екстремни валежи, подобни на снощната буря в столицата“, допълни Стойчева.

Тя обаче предупрежди, че около 1-2 юли се очаква сериозно застудяване, като температурите ще се понижат рязко – с 10-15 градуса.

„Рязкото покачване на температурата е опасно за всички нас. По-чувствителни обаче са децата, хората в напреднала възраст и тези със сърдечни проблеми“, обясни кардиологът.

„Пийте много течности, но основно вода – не се препоръчват подсладени и газирани напитки, както и такива, съдържащи кофеин. Приемайте по-леки храни през деня, когато е най-топло. От течните айрянът е особено полезен, наблягайте на много плодове и зеленчуци, по-малко месо и пържени храни“, посъветва още доктор Симова.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

Вижте също

zamposlanik

Зам.-ръководителят на испанската мисия у нас благодари на съпричастния български народ

Съболезнователна книга в памет на жертвите от атаката в Барселона е отворена днес и в …