понеделник , 22 октомври 2018
Начало / Новини / БЪЛГАРИЯ / Синдикатите подкрепиха българските превозвачи за „Закона Макрон“ и поискаха по-добри условия за международните шофьори

Синдикатите подкрепиха българските превозвачи за „Закона Макрон“ и поискаха по-добри условия за международните шофьори

Единайсет вместо девет часа почивка между смените поискаха синдикатите за превозвачите. Наред с правителството, те също ще подкрепят утрешния протест на заетите в бранша.
Задължението шофьорите да се връщат вкъщи след определен брой седмици е проблем за превозвачите, смятат синдикатите. Все още не е решено как ще се изплащат командировките за отделните държави – дали върху часова ставка или на базата на минималната работна заплата.

„Така ще бъде нашето предложение – командировъчни като в съответните европейски държави ще бъдат изплащани след седмия ден, но ако тези дни са последователни“, посочи транспортният министър Ивайло Московски.

Според новите изисквания шофьорите ще бъдат задължени да ползват хотел или мотел при престой. Правителството ще отстъпи за това само ако има паркинги, безопасни за шофьорите или товара им. Според транспортното министерство няма яснота как ще се извършва контролът върху спазването на закона.

Ако правилата влязат в сила, всеки шофьор трябва да носи фиша с работната си заплата. Ако документите трабва да се превеждат, това ще затрудни контролните органи, смята министърът. Спазването на почивките на шофьорите ще се контролира от дигитални тахографи. Те обаче ще бъдат въведени през 2024 година.

А по-рано днес в парламента БСП и ГЕРБ влязоха в пореден спор за това защитило ли е правителството българските превозвачи. Социалистите поискаха премиерът Бойко Борисов да докладва пред депутатите по темата за т. нар. пакет „Мобилност“ на френския президент Макрон. Поредният им опит да викнат Борисов в парламента обаче отново беше неуспешен. От БСП обвиниха правителството, че е пропиляло възможността да защити българските превозвачи. От ГЕРБ пък обвиниха опозицията, че наслагва напрежение и призоваха за смирение.

Вижте също

НАТО иска увеличаване на разходите за отбрана. Тръмп обвини Германия, че е „пленник“ на Русия

НАТО ще увеличи разходите си за отбрана. Това съобщи генералният секретар Йенс Столтенберг днес на …