петък , 22 юни 2018
Начало / Код 11-13 / Синдикатите излизат на протест, ако отпадне клас „прослужено време“

Синдикатите излизат на протест, ако отпадне клас „прослужено време“

В студиото на КОД 11-13 гостуват Александър Загоров от КТ Подкрепа, Васил Велев от Асоциация на индустриалния капитал в България(АИКБ) и икономистът Владимир Каролев. Синдикати и работодатели изложиха своите тези за „За“ и „Против“ клас „прослужено време“, като си размениха остри реплики и закани за протести.

„Това е опит за скарване на млади и стари, протестът назрява. Протестите ще се появят, защото опитите за намаляване на доходите ще продължат. В момента се създава бъркотия, която не е необходима. Не трябва да отпада класът, защото има групи от хора, които много дълго време не получават увеличение на заплатите, освен класът за прослужено време“, каза Загоров.

Васил Велев опрпверга думите на синдикатите, като заяви, че доходите не трябва да растат, заради документи, а заради ръста в икономиката.

„Такъв клас, който се определя от Министерски Съвет, няма в нито една държава в Европейския съюз. Този клас дискриминира младите – те получават по-малко от своите по-възрастни колеги. Въпреки че признакът „бели коси“, означава“ некомпетентност. С премахването на класовете ще се увеличат основните заплати, това се случи вече при държавните служители. Доходите няма да замръзнат, защото те растат по статистика всяка година между 5% и 10%. Ако там, където има синдикати доходите се увеличават само, заради класа, значи трябва да се замислят“, категоричен е Велев.

„Вие влизате в някои теми твърде грубо, вие не трябва да нападате синдикатите. Вие казвате няма работници, но работната сила няма мотивация, няма доверие в работодателите и това е заради вашите действия“, отговори Загоров.

Репортерът на Би Ай Ти Тереза Кънчева се включи на живо от 51 СОУ „Елисавета Багряна“. Тя представи мнението на учителите по темата.

„Класът прослужено време е около 35% от заплата на учителите в България, при положение, че средната възраст на учителите е около 50 години, ако това отпадне заплатите ще станат още по-ниски“, каза Анна Паскалиева – педагогически съветник в 51 СОУ.

Икономистът Владимир Каролев беше категоричен, че синсикатите спекулират с клас „прослужено време“ и няма да има намяляване, а дори увеличаване на заплатите.

„Синдикатите произвеждат само фалшиви новини, на никого заплата няма да се намали. Просто сумите от прослужено време ще се добавят към основното възнаграждение“, каза Каролев.

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …