вторник , 17 юли 2018
Начало / Код 11-13 / Синдикати поискаха ударно увеличение на заплатите – ще стане ли това реалност и какви ще са ефектите

Синдикати поискаха ударно увеличение на заплатите – ще стане ли това реалност и какви ще са ефектите

На фона на протестите на миньорите от Бобов дол, които месеци наред работят без трудово възнаграждение, синдикатите поискаха ударно увеличение на заплатите у нас.

Възможно ли е това да стане реалност и какви ще са ефектите в различните сектори – темата в КОД 11-13 коментираха Любен Тонев от КНСБ, финансовият експерт Мика Зайкова и Аркади Шарков от Експертен клуб за икономика и политика.

„Има обективни обстоятелства и предпоставки доходите в България да растат, не е само условието, че сме най-бедни. Ние от КНСБ сме отправили предложение за включване в управленската програма на правителството, до няколко дни ще е ясно каква част от тях е възприета“, обясни представителят на синдиката.

Според Мика Зайкова, факт е, че в България има пари и има възможност заплатите да се увеличат.

„Ние 25 години искаме да генерираме конкурентноспособност от ниска цена на труда, което е контрапродуктивно. На самия пазар на труда има 100 000 работни места и 240 000 безработни, а работодателите искат да внасят хора отвън – самият пазар диктува това“, смята експертът.

„Парите на корумпираната власт, на наркобароните, на тези, които печелят от контрабанда, са вкарани в офшорни сметки, те не са в пачки. Така че, с новите условия за разплащания в кеш няма да преборим сивата икономика“, коментира още Мика Зайкова.

Аркади Шарков коментира ситуацията с миньорите от Бобов дол, които отново излязоха на протест заради неизплатени заплати.

„Това е моноиндустриален регион, където хората са закрепостени към мината. Да не забравяме и че се използват като свежи изборни гласове, реално има вклиняване на властта в бизнеса“, смята икономистът. Според него, всяко едно увеличение на минималната работна заплата води до разрастване на сивия сектор.

Вижте целия разговор по темата в следващото видео!

 

Вижте също

Финансовият журналист Кузман Илиев: Паниката на „Уолстрийт“ от вчера е симптом за това колко много напрежение има на пазарите

Какво се случва след паниката от вчера заради сриването на „Уолстрийт“? Може ли да се …