сряда , 21 ноември 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Симеон Николов: Не трябва да има забавяне в модернизацията на армията

Симеон Николов: Не трябва да има забавяне в модернизацията на армията

За отношенията между големите сили, какво следва след срещата на върха в НАТО, за българската отбрана и сигурност и кои са нашите приоритети? Темата коментира в студиото на еМисия България дипломата и международен анализатор Симеон Николов.

Той коментира разсроченото плащане и забавянето на проектите за модернизация в отбраната. „Действително парите ще бъдат загубени. Ако чакаме 2024 г. проектите ще се забавят много. Не беше дискутиран въпроса при едно отлагане на проектите и при трикратно споменатото от президента Радев, че ще трябва да изчерпаме ресурсите на старото въоръжение докрай, тревожното е, че поддържането на МиГ-29 ще глътне толкова средства, колкото за 8 нови изтребителя“, коментира Николов.

По думите му, идеята е била колкото се може по-бързо да се отървем от старата техника. Заради това проектът е стартирал още през 2008 г., а срокът по плановете на НАТО, по които сме поели ангажимент, този самолет да влезе през 2016 г. „Ние катастрофално сме закъснели“, добави Николов.

Той каза, че в подобни сектори като сигурност, решенията не се вземат в последния момент, а се изграждат години назад. По думите му, колкото повече се отлагат проектите, толкова по-трудно ще става те да се финансират и изпълнят едновременно.

„Политиците и отчасти военните носят най-голяма вина. Военните не бяха докрай откровени в докладите си, в които казваха, че ще се справят и със стара техника“, смята анализаторът. Той добави, че е имало много грешки в миналото, а сега в армията има 6000 места, които не са заети. Николов смята, че липсата на приемственост във външната политика, е една от причините за сегашната ситуация.

Вижте и кои са трите основни предизвикателства в отбраната и сигурността в България в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …