сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Силвия Великова за борбата с корупцията и прокурорските игри

Силвия Великова за борбата с корупцията и прокурорските игри

Журналистът Силвия Великова гостува в студиото на „Просто Диков“ и коментира последните новини в съдебната система и последните действия на прокуратурата срещу Гроздан Караджов. На борба с корупцията или прокурорски игри? „На този етап изглежда само като прокурорски игри. Ще видим каква е борбата с корупцията. Още повече, че случаят с Гроздан Караджов е от 2011 г. и касае частния му бизнес“, обясни Великова.

„А що се отнася до Даниел Митов, това дело бе предизвестено. Направи впечатление, че подобни приятелско-министерски договори е имало и между други ведомства. Дали прокуратурата ще провери и други министерства или само това, предстои да видим“, посочи журналистът.

Тя обясни, че ще се стигне до яснота източвал ли е Караджов пари, ще стане ясно едва след като тези дела влязат в съда с обвинителен акт. Великова даде пример и с Петър Москов и припомни, че по същото време е повдигнато обвинение и на Николай Ненчев и то вече е в съда.

„Още няма нищо покрай Трайчо Трайков, както и за Иво Прокопиев. По НПК има двумесечен срок за разследване. Този срок отдавна е изтекъл“, припомни Силвия Великова.
Журналистът каза, че има принципен въпрос защо се разследват случаи, които са от преди 5-10 години и защо не се спазват процесуалните срокове. „Неслучайно преди години заради бавно правосъдие бяха въведени дисциплиниращи срокове“, припомни още тя.

Великова коментира и делото срещу Николай Ненчев както и обвинението, че при действащ договор с руската страна, той сключва договор с полската страна. Действащият президент Румен Радев също ще дава показания по това дело, обясни Великова.

Тя коментира и проверката на главния прокурор, която прави Инспектората към ВСС. „Тази проверка е необходима в момента да съществува висяща, за да може в случай на проверка срещу председателя на ВКС да се каже – ето, ние сме безпристрастни. Този инспекторат не е показал до сега, че действа по правилата, навреме и според правомощията си. Той също успя да работи по конюнктура“, смята Великова.

По думите й, докладът от ЕК, който се очаква, ще включва и случая с Калин Калпакчиев. Силвия Великова коментира и че Цецка Цачева е говорила предимно за процедури, дуплики и реплики като впечатлението е било, че работата й във ВСС е била като председател на НС – без да говори по същество.

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …