петък , 20 юли 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Силвия Великова: Прокуратурата се активизира когато управляващите станат опозиция

Силвия Великова: Прокуратурата се активизира когато управляващите станат опозиция

В предаването „Просто Диков“ журналистът от БНР Силвия Великова коментира какво може да се очаква от новоизбрания президент Румен Радев за съдебната реформа, скандалите около ВСС и предстои ли „размразяване“ на спрени разследвания и проверки в новата политическа ситуация.

„За сега нещата ми се виждат неясни. Един път имахме позицията, че ще чуе Моника Маковей и румънския опит, а след това Румен Радев обясни, че не е казал това и ще чуе първо Цацаров. И че ще се съобрази с неговото мнение, защото сме в България“, коментира Великова.

Тя припомни, че президентът има доста сериозни правомощия, свързани със съдебната власт като назначава първите трима в съдебната система с указ и може да ги върне. „Изглеждаше доста аргументиран в изказването по БНТ. Понеже по-късно всички агенции разпространиха това като новина, се наложи да го вкарат в партийните релси“, коментира Великова по повод разминаването в твърденията на Румен Радев за румънския опит в борбата с корупцията.

„Корнелия Нинова има теза, че е много важно делата да са бързи, да има справедливост. Точно това е съдебната реформа – съдиите да пишат актовете си по вътрешно убеждение. Настоящият президент също нямаше голямо влияние, с изключение на случая с Венета Марковска“, припомни журналистът. Тя коментираха и договор, който главният секретар на ВСС Димитър Узунов показва в ефира на БТВ. „Два пъти беше обсъждана неговата оставка и два пъти заставаха зад него. Калин Калпакчиев и Елка Атанасова изнесоха фактология по случая“, добави Великова.

„Смениха Соня Найденова и сложиха на нейно място Димитър Узунов. Той е на разположение, подрежда им удобен дневен ред. Няма нищо различно от цялостното поведение на мнозинството във ВСС. Най-тъжното с оставката на Бойко Борисов е, че Калин Калпакчиев и Соня Найденова решиха да събудят парламента и щеше да е интересно да видим как парламентът оценява поведението на Димитър Узунов“, посочи Силвия Великова.

„Обикновено когато управляващите станат опозиция, прокуратурата се активизира. Ще има поне две-три проверки, които ще се възобновят. Твърди се, че Цацаров има папки за няколко министри. Предстои да видим кои от досегашните управляващи най-много се притесняват от оставки. Мисля, че са имали социолози, които да ги подготвят за тази впечатляваща победа. Когато медиите и експертите говориха за реформа в съдебната система, напомняха за часовете маратон на Цветанов между съдилищата и случаят „Костинброд“. Борисов беше простил всичко“, припомни Великова.

„Сега да видим дали няма да ходи да дава обяснения за „Авиоотряд 28“ или прелитащи самолети. Прокуратурата не трябва да има никаква зависимост и връзка с политическия календар. Тя трябва да разкрива и разследва, когато има доказателства за това. Какво е правила 10 години българската прокуратура? Петър Димитров беше министър на енергетиката преди 10 години“, коментира журналистът по повод разследването за АЕЦ „Белене“.

Тя посочи, че в крайна сметка и съдебната реформа, и законите, се приемат от политиците. „Парадоксално, когато вчера се заговори за Велико народно събрание – само преди една година можеха да направят всичко това, ако искаха. Какво каза днес Румяна Ченалова – опраскаха реформата, а сега ще опраскат и неудобните“, добави Великова.

Чуйте целия анализ на Силвия Великова в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …

2 коментара

  1. Абе вие нещо сънувате – какво ще направи новият президент? А Диков е прав – светлината е от насрещния влак.

  2. Дървосекачът

    Вижте, г-н Диков…
    – нали знаете Нашата Традиция за ‘усукване на щека около врата’ ?!
    Би следвало да я Приложите Незабавно при посещенията-Ви в парла-ментата връз ‘наште’ !