петък , 21 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Силвия Великова пита: Кой кого вижда в огледалото при срещата на медии и власт
velikova

Силвия Великова пита: Кой кого вижда в огледалото при срещата на медии и власт

„Когато се погледнат в огледалото, медиите виждат много проблеми и страхове, много форми на зависимост от различни фактори, които са извън самите тях. Това са процеси, които диагностицираме от години“.

Това коментира Николета Даскалова от Фондация „Медийна демокрация“ пред Силвия Великова.

„Срещата в Лондон и полемиките след нея не бива да се идеализират. Но трябва да отбележим, че задаването на неудобни въпроси, причинява на журналистите ситуация, в която могат да бъдат маргинализирани по редица причини“, посочи още тя.

„От години има тенденция на нездрава близост между медиите и политиците. Забелязва се посока на следване на политическото говорене. и медиите следват дневния ред на политиците“, коментира Даскалова.

„Ясно се вижда, когато интервюта играят ролята на услужлив политически пиар, а не на интервю, което да задълбае в дадена материя“, каза тя.

По думите ѝ това се случва, когато държавата е един от основните работодатели.

Даскалова обясни, че в предстоящия доклад на фондацията се отбелязва, че премиерът Бойко Борисов се радва на своеобразен медиен комфорт, но не толкова впечатляващ, колкото по време на първия му мандат.

„Много е лесно медиите да бъдат по-критични при коалиционно управление“, заключи тя.

На свой ред политологът Анастас Стефанов коментира, че коалиционното управление би следвало да се разбира като по-демократично.

По думите му медиите у нас са зависими от средствата, които получават като бенефициенти на европейски програми.

Политологът коментира още актуалните теми на деня – ситуацията в управляващото мнозинство, номинацията на Ирина Бокова за генерален секретар на ООН, случващото се в Реформаторския блок, новите списъци на вложители на КТБ и новата ппартия на Лютви Местан:

Вижте също

koli

Бъдещето на автомобилната индустрия е в електромобилите

Възможно ли е бъдещето днес? Националният доверителен екофонд отпусна 1 милион и 300 хиляди лв …

Един коментар

  1. Седефчо

    Българските медии са гузни, и затова избягват да се гледат в огледалото. Когато се правиш, че не виждаш проблема, той не съществува.