сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / Просто Диков / Силвия Великова и Полина Паунова за експравосъдието, прокурорските игри и най-новите обвинения

Силвия Великова и Полина Паунова за експравосъдието, прокурорските игри и най-новите обвинения

Журналистът от БНР Силвия Великова гостува в студиото на предаването „Просто Диков“ и коментира разследването срещу Иван Тотев, както и обвиненията срещу Трайчо Трайков, Симеон Дянков и Иво Прокопиев. Тя анализира работата на прокуратурата по последните големи разследвания и дела.

„Проблематичен е въпросът защо делото срещу Тотев се разследва в София. Този случай не е ли от 2014 г.? Главният прокурор не е ли главен прокурор от 2014 г.? Защо сега, когато ГЕРБ не са на власт? На това му викам експравосъдие – да преследваш само хора, които не са на власт“, заяви Силвия Великова. Тя смята, че нито Симеон Дянков, нито Трайчо Трайков ще имат проблеми с обвиненията, тъй като става дума за решения на Министерския съвет, който е колективен орган. Тя добави, че не може да се говори за колективна отговорност, а това, което в момента се прави, е да се вдига пушилка.

„Чакаме да видим ще има ли обвинителен акт, как ще върви и делото в съда. Гръмки обвинения имаше за Богомил Манчев и за много други. По много особен начин бяха набъркани имената на Иво Прокопиев, Симеон Дянков и други. Дано се стигне до обвинителен акт, както заявява прокуратурата. Това ще е постижение за прокуратурата“, смята журналистът.

„Това, което трябваше да даде алиби на прокуратурата пред обществото е това, че ще се грижат за парите на пенсионерите“, добави още Великова. Последно Цацаров говори когато каза, че е образувано досъдебно производство по случая Янева-Ченалова, припомни Великова и каза, че главният прокурор не говори пред софийските репортери.

Журналистът Полина Паунова се включи в разговора по телефона. Тя коментира последното заседание на правната комисия, където се провали въпросът за референдума.

„Силвия направи един интересен лапсус. Каза, че не държи политиците да я харесват. Когато започнем да говорим за главния прокурор като за политик, имаме много голям проблем. Главният прокурор коментира изобилно резултатите от референдума и препоръча приемането на резултатите. Ние сме изправени пред феномен – главен обвинител, който се вълнува от начина на провеждане на избори“, коментира Полина Паунова.

„Прокуратурата 4 години се подготвя, за да свърши една работа, а иначе настояват съдиите да пишат решенията и делата си в срок. Иначе ги дават на инспектората. Това разследване с Дянков, Прокопиев и Трайков разкрива огромното лицемерие с тези искания съдиите да си вършат работата в срок“, добави журналистът от Mediapool.

„Голям казус има с Тотев. Защо се разследва в София. Ако прокуратурата в Пловдив отказва да разследва кмета на Пловдив, има ли връзка между властта и прокуратурата в този град“, коментира Паунова. Тя подчерта, че винаги преди европейски доклад започват такива разследвания за корупция по високите етажи на властта и Пловдив е един голям град. Силвия Великова напомни и за спецпрокуратурата, която трябваше да се занимава с корупционни дела.

„ВСС тази седмица реши да гласува, че не иска повече европейско наблюдение“, напомни Паунова. „Докато в Румъния отпада мониторинга, ние решаваме да кажем, че не го щем на фона на това, че през цялата 2017 г. ще има мониторинг“, добави Паунова.

Силвия Великова посочи, че това е естествено поведение за цялостната политика на този ВСС – абсолютно безнаказано смятат, че могат да правят каквото поискат.

Чуйте целия анализ на журналистите Силвия Великова и Полина Паунова за последните дела и разследвания в следващото видео:

Вижте също

Надежда всяка оставете: Даниел Кадик – безпощаден разрез на ситуацията в България и правителственото разхищение на държавни пари

Директорът на Фондация „Фридрих Науман“ за Югоизточна Европа  Даниел Кадик отпечата трето издание от поредицата …