неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Силвия Томова за романа си „Милост за приятелите“: Надявам се той да подейства като катарзис

Силвия Томова за романа си „Милост за приятелите“: Надявам се той да подейства като катарзис

Най-важното, което загубихме, е онова забравено чувство да си подаваме ръка. Това заяви писателката Силвия Томова в разговор по Би Ай Ти за новия й роман „Милост за приятелите“, чиито главни герои принадлежат на онова т.нар. изгубено поколение на прехода.

Романът се занимава с проблемите, мечтите и липсата на идеали у едно поколение, навлязло в зрелостта си по време на прехода, което правилно определят като загубено, обобщи историята в книгата тя.

По думите й тези хора са израснали в едно атомизирано общество и са загубили чувството си за солидарност, трудно изпитват съпричастност, не могат да се обединят и да намерят общ път, не са вярващи, нямат идеали.

Томова напомни, че самата тя е част от това поколение, но че тежката диагноза се отнася не само за него, но и за неговите родители, също „опустошени от прехода“.

По думите й независимо какъв е и как приема света, всеки един от героите й страда по един същ начин – и програмистът, и борецът, и имигрантът, и завърналият се.

В романа няма само страдание, но опитът на моите герои да създадат общност се провали, те нямат добър пример, техните родители са изгубили вяра и те самички, точно когато трябва да съхранят детското си приятелство и да намерят изход, се провалят, казва Томова. И добавя:

„Бих се надявала този роман да подейства като катарзис, а хората, които се разпознаят в него, да намерят сили да променят живота си по някакъв начин, отблъсквайки се от героите вътре, казвайки си „Аз не съм като тях“, ставайки по-толерантни и отстъпчиви“.

Писателката сподели, че нито сюжетът, нито персонажите са били трудни за описване, а са се родили напълно спонтанно, сякаш се се утаявали в нея. Трима от героите пък, разкри тя, имат прототипи, които вероятно ще се разпознаят.

По отношение на гражданското ни общество, Силвия Томова е песимист. „Ние нямаме концепция като общество, нямаме и обща цел и идеал, каквито елитът трябва да задава, но у нас той често е в плен на небългарски интереси и е корпоративно зависим“.

Тя се съмнява също, че повечето от българите, заминали за чужбина, имат някакво намерение да участват в живота на България отвъд личното си оцеляване и щастие, дори просто като гласуват, което за нея е отчайващо.

Силвия Томова не определя себе си като интелектуалец – единствено ако това означава да бъдеш вечна опозиция на всичко и да имаш нестандартно отношение към света.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …