четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Силвия Лозева от Пърт: Имаме половината подписи за изборна секция, нямаме план Б

Силвия Лозева от Пърт: Имаме половината подписи за изборна секция, нямаме план Б

Имаме половината подписи до момента, надяваме се да се сдобием с изборна секция и в най-отдалечената част на света. Това заяви за предизборната подготовка по подаване на заявления в Пърт, Австралия, българката Силвия Лозева, която живее там.

Тя очаква повсеместно събуждане, тъй като не е необичайно хората да се активират именно към края – а крайният срок е 11 октомври.

Никак не е лесно човек да се регистрира в сегашния избирателен списък, много хора се отказват, други пък не се приемат заради някакви запетаи и точки, оплака се сънародничката ни.

По думите й при новия Изборен кодекс не се иска просто желание за гласуване, а смелост и самоотверженост за защита на изборните права, както и активна дейност, чрез която да се осигури възможност за гласуване на останалите българи зад граница.

Срещам се с хора, с които не съм се чувала с години само и само да си напомним за изборите, сподели Лозева.

Тя благодари лично и на Би Ай Ти като източник на най-много информация относно предстоящите избори, която да засяга българите в чужбина. Добави също, че много от сънародниците ни в Австралия може би дори не биха следили с такъв жив интерес политическия живот у нас, ако живееха в родината си.

Засега нямаме план Б, призна още Лозева, в отговор на въпрос къде ще гласуват българите от и около Пърт, ако не успеят да отворят изборна секция.

Тя уточни, че най-близкия вариант е Канбера и Мелбърн, които са на хиляди километри – пътуване, което ще е непосилно за нея, както и вероятно за много други хора, семейства с малки деца и т.н.

Чуйте целия разговор с нея във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …