понеделник , 16 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Силвия Атипова разказа за рекордното гласуване в Льоверн

Силвия Атипова разказа за рекордното гласуване в Льоверн

Над 106 000 наши сънародници са гласували извън България за държавен глава. Силвия Атипова, която е журналист, е една от тях и участва в секционната избирателна комисия в Льовен, Белгия. Там имаше рекорден интерес към изборите и огромни опашки.

Изборите протекоха както винаги – неочаквано. Денят започна спокойно, шегувахме се в комисията, че може би няма да достигнем бройките от предишните години. Притеснявахме се, че залата е скъпа“, разказа за началото на изборния ден Атипова.

По-късно се оказало, че някои от близките секции са били затворени и така хората се се пренасочили към тази в Льоверн. Много от българите са чакали по 3-4 часа преди да успеят да гласуват.

Уведомявахме ги през Туитър, за да ги информираме как се движи опашката. При нас гласуваха 3 пъти повече хора. Това бяха хора, които имаха физическата възможност, време, кола и средства да се доберат до нас. Много хора просто не успяха да гласуват“, разказа Атипова.

Методологията на ЦИК е просто абсурдна. Имаше грешки в протоколите. Колко пъти хората трябва да спят в залите и да се случи това, което стана в „Арена Армеец“, за да разбере ЦИК, че има огромен проблем? Има консултанти – да се посъветват с хора, които работят с потоци от документи за масово използване“, подчерта журналистът.

Тя каза, че балотажът е по-специфичен, тъй като претендентите за държавен глава са само двама. „3 часа на опашка със сигурност ще демотивира хората да гласуват. И въпреки всичко ми направи впечатление, че хората не изглеждаха обезсърчени, а решени да се борят за правата си“, добави българката.

Чуйте целия коментар на Силвия Атипова за гласуването в Льоверн в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …