сряда , 17 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Силовият министър Радев отговори на Би Ай Ти за скандала с оградата на границата. Има ли според него цензура и ще даде ли поисканата оставка от БСП

Силовият министър Радев отговори на Би Ай Ти за скандала с оградата на границата. Има ли според него цензура и ще даде ли поисканата оставка от БСП

Вътрешният министър Валентин Радев даде пресконференция, на която отговори на въпрос на Би Ай Ти дали телевизията ще може да излъчи сензационните кадри от оградата на българо-турската граница, показващи пробойни в съоръжението.

„Вчера ние направихме предложение, тръгващо от областните управители, които записват ДАНС дали съоръжението може да влезе към обектите на националната сигурност.

От 2009 г. има постановление, към което ние добавихме една наша точка, която казва, че инженерното съоръжение на българо-турската граница става обект на на националната сигурност“, обясни министърът.

„Има споразумение между България и Турция, в което изрично е посочено, че заснемането на оградата на границата е нарушение, според съседката ни. Ние вече също не искаме тя да бъде заснемана, поради сигурността на границата, затова я поставяме в този списък. Има забрани, те ще бъдат прецизирани и каквото може, ще бъде казано пред обществеността.

От тук нататък това става стратегически обект, информацията за него става класифицирана и може да бъде давана по конкретния начин, както за всички останали обекти“, категоричен е Радев.

По повод поисканата му оставка от председателя на БСП Корнелия Нинова, той коментира:

„Мен тук ме назначава министър-председателят, да се отнесе към него за оставката. Аз като министър съм задължен да направя максималното за тези стратегически обекти. Това не е никаква цензура. Депутатите имат пълно право да ме поканят на закрита комисия и тогава всичката информация ще им бъде дадена.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …