понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сигурността в България и Европа след атаките в Париж
Снимка: БГНЕС

Сигурността в България и Европа след атаките в Париж

„Няма по­-силно нещо от държавата, няма по-­силно. И ако държавата желае да сложи ред, тя ще сложи ред“, коментира в еМисия България Ефрем Радев, експерт по национална сигурност. По думите му реалните шансове за терористични атаки в България са 50/50, защото никой не може да вникне в главите на извършителите.

За да се разбере дейността на специализираните служби, трябва да се имат предвид ефикасността на похарчените пари и фактът, че употребата на разузнавателните и контраразузнавателните сили е въпрос на мениджмънт на политическото ръководство, обясни експертът. „Продуктът, който всички специализирани служби дават, е продуктът, който е равен на задачата, която им е поставена от политическото ръководство“, коментира родните служби първият българин, завършил Кралския колеж за отбранителни изследвания в Лондон.

След атентатите на 11 септември 2001 г. Щатите обявяват война на тероризма. Месец по­-късно за пръв път в историята на НАТО е задействан член 5 на договора – ако една държава-­членка е нападната, всички държави-­членки на НАТО са нападнати. Оттогава всички членове на НАТО и Европа водят непрекъсната война с тероризма, чийто резултат е 13 ноември 2015 г. А през последните две седмици „Ислямска държава“ извърши три терористични операции с огромна логистика, скъпоструващи и много сложно планирани, анализира още експертът. Според него „Ислямска държава“ демонстрира все по-­голяма сила, притежава практически неограничен финансов ресурс, генерира човешки ресурс и има логистична районна подкрепа. Очакванията са действията й да бъдат все по-­ефективни и все по-­целенасочени, а това включва и влияние върху политиката на Европейския съюз, допълни Ефрем Радев.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …