неделя , 22 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Сигурността в България и Европа след атаките в Париж
Снимка: БГНЕС

Сигурността в България и Европа след атаките в Париж

„Няма по­-силно нещо от държавата, няма по-­силно. И ако държавата желае да сложи ред, тя ще сложи ред“, коментира в еМисия България Ефрем Радев, експерт по национална сигурност. По думите му реалните шансове за терористични атаки в България са 50/50, защото никой не може да вникне в главите на извършителите.

За да се разбере дейността на специализираните служби, трябва да се имат предвид ефикасността на похарчените пари и фактът, че употребата на разузнавателните и контраразузнавателните сили е въпрос на мениджмънт на политическото ръководство, обясни експертът. „Продуктът, който всички специализирани служби дават, е продуктът, който е равен на задачата, която им е поставена от политическото ръководство“, коментира родните служби първият българин, завършил Кралския колеж за отбранителни изследвания в Лондон.

След атентатите на 11 септември 2001 г. Щатите обявяват война на тероризма. Месец по­-късно за пръв път в историята на НАТО е задействан член 5 на договора – ако една държава-­членка е нападната, всички държави-­членки на НАТО са нападнати. Оттогава всички членове на НАТО и Европа водят непрекъсната война с тероризма, чийто резултат е 13 ноември 2015 г. А през последните две седмици „Ислямска държава“ извърши три терористични операции с огромна логистика, скъпоструващи и много сложно планирани, анализира още експертът. Според него „Ислямска държава“ демонстрира все по-­голяма сила, притежава практически неограничен финансов ресурс, генерира човешки ресурс и има логистична районна подкрепа. Очакванията са действията й да бъдат все по-­ефективни и все по-­целенасочени, а това включва и влияние върху политиката на Европейския съюз, допълни Ефрем Радев.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …