събота , 21 октомври 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Сигурност срещу свободи в антитерористичния закон – коментар на Димо Гяуров

Сигурност срещу свободи в антитерористичния закон – коментар на Димо Гяуров

Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров коментира в интервю за Силвия Великова, че задължително трябва да имаме нов антитерористичен закон, какъвто е приет в повечето европейски страни.

„Законът като че ли не е толкова лош – посяга се на граждански свободи, но само в определени ситуации. Тук е важно да бъде добре разписано в кои ситуации“, каза Гяуров.

Той сподели, че е имал по-лоши очаквания за закона и е смятал, че ще има „милиционерщина“ в него.

Законът вече предизвика остри обществени и медийни реакции, като според критиците му крие сериозни рискове и за гражданското общество. Той задължава гражданите да съдействат на органите и при заплаха да понасят ограниченията, които включват мерки като спиране на интернет, забрана за напускане на страната, влизане в дома им, конфискуване на имущество, подслушване и др.

„Въпросът е да не се политизира глупавото и да се тропа по масата, а да се приеме разумното“, категоричен бе експертът в студиото на еМисия България.

„Колкото и да ми е неприятно да го кажа, сме принудени да се откажем от свободите си. По този начин обаче терористите постигат част от целите си, но ситуацията е докарана дотам, че това е неизбежно“, каза още Димо Гяуров.

Кои са слабите и силни страни на новия антитерористичен закон – вижте анализа на Димо Гяуров във видеото по-долу.

Той коментира и зачестилите атентати в Турция, като отбеляза, че страната е влязла в спирала, от която няма излизане.

„Тя се изолира, противопостави се на всички и се опитва се да води самостоятелна политика, но се опасявам, че ще има система от подобни терористични нападения“, посочи Гяуров.

Според експерта като цяло опасността от атентати за Европа не е намаляла.

„Опасявам се, че не толкова присъствието на терен по време на Евро 2016 във Франция, а по-скоро добрата информираност на службите, може да предотврати атентат“, подчерта Гяуров.

„Това е ангажимент на всички страни да предотвратят да се случи каквото и да било, защото това ще бъде огромен удар върху европейската цивилизация“, заключи той.

Вижте също

Какво крият непубликуваните ръкописи на първия български социолог Иван Хаджийски?

Преди седмица отбелязахме 110 г. от рождението на Иван Хаджийски – бащата на българската социология …