четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Сигурност срещу свободи в антитерористичния закон – коментар на Димо Гяуров

Сигурност срещу свободи в антитерористичния закон – коментар на Димо Гяуров

Бившият шеф на разузнаването Димо Гяуров коментира в интервю за Силвия Великова, че задължително трябва да имаме нов антитерористичен закон, какъвто е приет в повечето европейски страни.

„Законът като че ли не е толкова лош – посяга се на граждански свободи, но само в определени ситуации. Тук е важно да бъде добре разписано в кои ситуации“, каза Гяуров.

Той сподели, че е имал по-лоши очаквания за закона и е смятал, че ще има „милиционерщина“ в него.

Законът вече предизвика остри обществени и медийни реакции, като според критиците му крие сериозни рискове и за гражданското общество. Той задължава гражданите да съдействат на органите и при заплаха да понасят ограниченията, които включват мерки като спиране на интернет, забрана за напускане на страната, влизане в дома им, конфискуване на имущество, подслушване и др.

„Въпросът е да не се политизира глупавото и да се тропа по масата, а да се приеме разумното“, категоричен бе експертът в студиото на еМисия България.

„Колкото и да ми е неприятно да го кажа, сме принудени да се откажем от свободите си. По този начин обаче терористите постигат част от целите си, но ситуацията е докарана дотам, че това е неизбежно“, каза още Димо Гяуров.

Кои са слабите и силни страни на новия антитерористичен закон – вижте анализа на Димо Гяуров във видеото по-долу.

Той коментира и зачестилите атентати в Турция, като отбеляза, че страната е влязла в спирала, от която няма излизане.

„Тя се изолира, противопостави се на всички и се опитва се да води самостоятелна политика, но се опасявам, че ще има система от подобни терористични нападения“, посочи Гяуров.

Според експерта като цяло опасността от атентати за Европа не е намаляла.

„Опасявам се, че не толкова присъствието на терен по време на Евро 2016 във Франция, а по-скоро добрата информираност на службите, може да предотврати атентат“, подчерта Гяуров.

„Това е ангажимент на всички страни да предотвратят да се случи каквото и да било, защото това ще бъде огромен удар върху европейската цивилизация“, заключи той.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …