понеделник , 25 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Швейцария ли е новата мечта на гурбетчиите

Швейцария ли е новата мечта на гурбетчиите

От 1 юни отпаднаха ограниченията за българите и румънците за местния трудов пазар в Швейцария. Страната предлага работа както за сезонни работници, така и за висококвалифицирани специалисти. Зорита Бишоф, която живее в Швейцария, разказа, че не забелязва масово нахлуване на българи.

„Много от тях първоначално се опитват да получат предварителна информация и това е правилният ход. Ако дойде някой, който не е подготвен, ще остане много разочарован“, разказа Бишоф.
Според българката обаче в медиите се цитират заплати, които са смехотворни и преувеличени. Тя смята, че действително е възможно един специалист да получава месечно възнаграждение от 18 000 до 26 000 швейцарски франка, но трябва да е тясно специализиран лекар с висока квалификация и богат трудов стаж.

Няма специализирана институция, която намира работа на чужденци в Швейцария. „Проблемът е, ако чужденец дойде с идеята, че някой ще му помогне да си намери работа“, коментира българката.
Тя каза, че в Швейцария, ако човек остане без работа, може да се запише в бюро по труда и да получава обезщетение в зависимост от трудовия стаж. „Швейцария не е най-социалната държава. Тук например безплатна детска градина няма“, обясни Зорита Бишоф.

 

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …