четвъртък , 27 октомври 2016 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Щори, нова дограма и климатици „красят“ паметници на културата в сърцето на София
SGRADI картинка

Щори, нова дограма и климатици „красят“ паметници на културата в сърцето на София

Две сгради в центъра на София, на бул. „Витошка“, са строени и проектирани през 20-те години на миналия век и са паметници на културата. Те са дело на двама архитекти – Радослав Радославов и неговия племенник Константин Джангозов, които са ярки представители на модерните архитекти, разказа за предаването еМисия България Васил Макаринов – изкуствовед, органист, любител на архитектурата.

„Има неразбиране на архитектурната стилистика. Повечето хора смятат тези сгради за грозни и безлични, тъй като нямат орнаменти“, посочи Макаринов. Той обясни, че в момента по сградите в сърцето на столицата личат различни цветове, лоша поддръжка, климатици и щори. „Мога да твърдя, че има някои много сериозни нарушения в стилистиката – климатиците и PVC дограмата“, обясни Макаринов.

Той каза, че за съжаление сградите, паметници на културата, много рядко биват опазвани и личи нежелание на собствениците да ги реставрират. „Има неразбиране и нежелание тази архитектура да се използва с нейния капацитет. От една страна имаме проблеми с опазването на това наследство. Но най-големият проблем е невежеството. Тази архитектура не се смята за ценна“, коментира Макаринов.

По повод изгорелите тютюневи складове в Пловдив само преди няколко седмици, той каза, че има начин те да бъдат възстановени, но винаги остава въпроса дали те няма да загубят автентичността си.

„Единственият вариант е цялата сграда да бъде направена наново при наличие на всичката пълна документация. Но дори и да я има тази документация, това е един много компромисен вариант“, подчерта Макаринов. Той смята, че проблемът с опазването на културно-историческото наследство на България не е достатъчно популистки, за да бъде включен в предизборните кампании на политиците.

Вижте целия разговор с Васил Макаринов в следващото видео:

Вижте също

DIMIVANOV картинка

Димитър Иванов: Съветвам ЦИК да въвлекат гражданите в изработването на разяснителни материали за изборите

Съветвам ЦИК да въвлекат обекта на техните грижи – гражданите – в изработването на тези …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *