събота , 25 март 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Що е то „Иди, учи и се върни“
TUK_TAM картинка

Що е то „Иди, учи и се върни“

Сдружение Тук-Там създаде фонд за стипендии с идеята да подкрепя мотивирани българи, които искат да продължат образованието си в чужд университет и след това да се върнат да работят за България.

През тази година в пилотната фаза на проекта, наречен „Иди, учи и се върни“, организацията ще даде две стипендии за образователна степен магистър. По време на програмата си в чуждестранния университет стипендиантите ще информират за хода на следването си. След завършването си ще могат да останат до 6 месеца в чужбина за стаж или работа по проект. След изтичането им ще трябва да се завърнат и да бъдат наети на работа в България за период от поне една година.

„Не искаме на всяка цена да върнем хората в България, а искаме да направят информиран избор“, коментира Юлия Георгиева в предаването еМисия България.

Самата тя е учила в чужбина, но се връща в България. Казва, че е осъзнала, че не желае да емигрира, а просто иска да пътува и да живее тук.

„При всеки причините да се върне са различни, но имаме положителни истории – хората се връщат и остават. При повече такива примери, мотиващията за останалите ще е по-голяма“, убедена е Юлия Георгиева.

Вижте целия разговор с нея във видеото:

Вижте също

IZBORI картинка

Димитър Иванов: ЦИК незаконно ще затрудни гласуването в чужбина

В последните часове ЦИК взе решение, с което по административен път ще създадат опашки и …