понеделник , 25 юни 2018
Начало / Жива връзка / Ще затвори ли врати Централноеропейският университет в Будапеща?

Ще затвори ли врати Централноеропейският университет в Будапеща?

Един от най-големите и реномирани университети в Еропа – Централноеропейският, обяви, че правителството на Унгария е внесло проектозакон за промени в закона за висшето образование, които ще направят невъзможно институцията да функционира в Будапеща, където е централата му през последните 25 години.

Дали това е насочена атака на премиера Виктор Орбан към университета, основан от Джордж Сорос – коментира журналистката Ася Методиева, която е и докторант по Политически науки в университета.

„Във вторник вечерта стана ясно, че има такива промени, готвени от кабинета, които предстои да бъдат внесени в парламента. Реакцията на университета бе, че ректорът е свикал екип от юристи, изследвали промените точка по точка. Става ясно, че от всички международни университети, които има в Унгария, Централноеропейският е единственият, който може да бъде засегнат. Той отговаря на профила точка по точка“, обясни Методиева.

„Едно от изискванията е Централноеропейският университет да смени името си, но това би било доста странно действие и ще се отрази негативно на имиджа на академичното заведение. От най-невъзможните и непосилни изисквания като към международен университет е да има кампус и в страната, в която е регистриран. В случая на Централноеропейския университет това е САЩ. Срокът за построяването и разкриването на кампуса пък е февруари 2018 г. Поставят се ограничения и за персонала и преподавателите, особено за идващи от страни, извън ЕС, защото има условия за работни визи“, резюмира промените журналистката.

Според правителството, мерките, които целят да регулират още повече висшето образование, няма да засегнат само Централноеропейския университет, но и други висши училища в Унгария, допълни Методиева.

Тя описа и реакцията на общността на университета. „Всеки един студент и преподавател, всеки, който по някакъв начин е ангажиран с Централноеропейския университет, е призован да се свърже с местните власти и медии в страната, от която идва, защото тук става въпрос за академичната свобода на един университет, а не за политическа битка“, обясни тя.

По думите ѝ, промените няма да засегнат студентите, които вече са приети, но биха означавали, че няма да има нов прием на студенти.

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …