петък , 15 декември 2017
Начало / Предавания / еМисия България / Ще участват ли руските спортисти на Олимпиада в Рио – коментар на Кирил Веселински

Ще участват ли руските спортисти на Олимпиада в Рио – коментар на Кирил Веселински

Малко повече от две седмици до началото на Олимпиадата в Рио де Жанейро все още не е ясно дали руските спортисти ще участват на игрите, след като Световната антидопингова агенция (WADA) призова за налагането на пълна забрана на Русия заради разкритията в неин доклад. Според данните държавно организирана схема за прикриване на допинг в Сочи 2014. WADA препоръча да бъдат спрени от участие в олимпийските и параолимпийските игри в Рио както руските спортисти, така и длъжностните лица от руското правителството.

Какви са измеренията на скандала коментира в еМисия България колегата ни Кирил Веселински.

„До тук се стигна, защото допинг е завладял съвременният спорт през последните десетилетия. През Античността дори спортистите са използвали специфични билки, така че това не е нещо ново“, каза Веселински и добави, че WADA е препоръчала на ФИФА да разследва министъра на спорта в Русия, което е ключово, тъй като страната е домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г.

Той отбеляза, че най-страшното в доклада е, че се говори за държавна политика в Русия за протекция над употребата на допинг и за подменени проби на руски спортисти още за Олимпиадата в Сочи.

По думите му пък олипийските игри са се превърнали в битка на фармацефтичните гиганти – кой ще произведе неуловимо и непознато досега вещество.

Веселински изрази увереност, че домакините от Бразилия, въпреки трудностите си към момента, ще успеят да подготвят всичко навреме за Олимпиадата.

Вижте също

130 милиона за поддръжка летателните сили на България – скандалите с „Кугъри“, „Спартани“ и МиГ-29

МС вчера отпусна близо 20 млн. лв. за ремонт на изтребителите МИГ-29. Това е вторият …