четвъртък , 19 април 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще участват ли руските спортисти на Олимпиада в Рио – коментар на Кирил Веселински

Ще участват ли руските спортисти на Олимпиада в Рио – коментар на Кирил Веселински

Малко повече от две седмици до началото на Олимпиадата в Рио де Жанейро все още не е ясно дали руските спортисти ще участват на игрите, след като Световната антидопингова агенция (WADA) призова за налагането на пълна забрана на Русия заради разкритията в неин доклад. Според данните държавно организирана схема за прикриване на допинг в Сочи 2014. WADA препоръча да бъдат спрени от участие в олимпийските и параолимпийските игри в Рио както руските спортисти, така и длъжностните лица от руското правителството.

Какви са измеренията на скандала коментира в еМисия България колегата ни Кирил Веселински.

„До тук се стигна, защото допинг е завладял съвременният спорт през последните десетилетия. През Античността дори спортистите са използвали специфични билки, така че това не е нещо ново“, каза Веселински и добави, че WADA е препоръчала на ФИФА да разследва министъра на спорта в Русия, което е ключово, тъй като страната е домакин на Световното първенство по футбол през 2018 г.

Той отбеляза, че най-страшното в доклада е, че се говори за държавна политика в Русия за протекция над употребата на допинг и за подменени проби на руски спортисти още за Олимпиадата в Сочи.

По думите му пък олипийските игри са се превърнали в битка на фармацефтичните гиганти – кой ще произведе неуловимо и непознато досега вещество.

Веселински изрази увереност, че домакините от Бразилия, въпреки трудностите си към момента, ще успеят да подготвят всичко навреме за Олимпиадата.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …