понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще стане ли всеки от нас медия в реално време – два коментара

Ще стане ли всеки от нас медия в реално време – два коментара

Преди дни социалната мрежа „Фейсбук“ обяви въвеждането на нова услуга – Facebook Live, която предлага възможност за видео излъчване в реално време (лайв стрийм). Телевизия Би Ай Ти вече използва тази възможност, както можете да видите на страницата ни във „Фейсбук“.

За възможностите, които дава новата услуга, и бъдещето на традиционните медии в контекста на новите технологии, в еМисия България разговаряхме с Ален Попович, маркетинг експерт по социални мрежи, и Младен Петков, кореспондент на БНР в САЩ и преподавател по масмедии.

Ален Попович напомни, че не става дума за изцяло нова технология, а за нейното интегриране за пръв път в най-голямата социална мрежа в света. Това, според него, ще даде възможност на всеки един потребител да бъде сам по себе си медия, репортер или водещ и да показва в реално време на своята аудитория важните неща, които се случват с и около него.

Може да очакваме нов тип създатели на информация, без да е необходимо те да са журналисти или професионалисти, т.нар. инфлуенсъри (от английския глагол „влияя“), които могат да говорят и презентират добре, да разказват сладко, да водят собствени рубрики, обясни той.

Според Попович борбата за потребителско внимание става все по-ожесточена, а тенденцията е към пълен контрол в ръцете на потребителя.

На въпрос не е ли всичко това нож с две остриета, той напомни, че всички технологии са измислени с идеята да ни е по-лесно, а и до момента не е виждал „нещо, излязло съвсем извън контрол“.

„Става дума за взаимно преливане на информация между традиционни медии и социални мрежи. И сега всичко се излива в социалните мрежи, а телевизиите пък се захранват със съдържание от YouTube и другите платформи“. Специалистът обаче смята, че е много важно медиите да успяват качествено и ефективно да продават реклама през социалните мрежи.

Според Младен Петков идеята на „Фейсбук“ е да капитализира финансово новата услуга, като определени стриймове станат по-видими срещу заплащане. През януари „Фейсбук“ достигнаха 100 млн. видео часа, гледани онлайн, което показва, че хората са многократно по-склонни да гледат видео, отколкото друг вид съдържание, посочи той.

Петков обаче не се съгласи, че традиционните медии могат да бъдат изместени и всеки да стане репортер или журналист, като припомни, че дори в момента повечето постове в социалните мрежи са споделяне на линкове от големите медии, на които хората все още имат силно доверие.

„Една такава медия винаги има зад себе си определени принципи. До каква степен можете да имате доверие на гражданин, който снима конфликта в Сирия, например, и навярно има определена позиция, и на журналист, задължен да спазва принципите на обективност и безпристрастност“, попита той.

Петков обаче потвърди, че излъчването в реално време може да бъде много полезно и на традиционните медии при нуждата от различни включвания от мястото на събитието.

Чуйте коментарите на двамата специалисти във видеото:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …