петък , 19 октомври 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще се справи ли България с председателството на Съвета на ЕС

Ще се справи ли България с председателството на Съвета на ЕС

България ще председателства Съвета на ЕС за шест месеца през 2018 г. Темата коментира в еМисия България политологът д-р Линка Тонева от „Политики за развитие“.

Подготовката за толкова отговорна административна задача, важна за имиджа на страната ни, трябва да започне максимално рано, смята тя.

По думите й сред приоритетните теми, които България би могла да постави на масата, са икономическият растеж, създаването на работни места, миграцията, устойчивото развитие, промените в климата и др.

Тонева обаче напомни, че България ще бъде в председателско трио заедно с Великобритания и Естония, че самата 2018 г. е свързана с приключване на много законодателни досиета и престои избор на нов състав на ЕК. Това, според нея, донякъде би ни ограничило.

Политологът отбеляза също, че досега не се е случвало страна под мониторинг и с толкова негативен доклад за правосъдието си да бъде председателстващ. Тя се надява това да послужи като стимул за извършване на необходимите реформи.

Как върви подготовката по организиране на председателството? Как сегашната политическата обстановка ще се отрази на него? Готова ли е България да бъде модератор да такъв голям и значим форум? И какво е мястото на младите хора? Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …