петък , 28 юли 2017 София: +359 2 967 6554 | Чикаго: +1 (847) 616-6485
Начало / Предавания / еМисия България / Ще се справи ли България с председателството на Съвета на ЕС
EUsyvet

Ще се справи ли България с председателството на Съвета на ЕС

България ще председателства Съвета на ЕС за шест месеца през 2018 г. Темата коментира в еМисия България политологът д-р Линка Тонева от „Политики за развитие“.

Подготовката за толкова отговорна административна задача, важна за имиджа на страната ни, трябва да започне максимално рано, смята тя.

По думите й сред приоритетните теми, които България би могла да постави на масата, са икономическият растеж, създаването на работни места, миграцията, устойчивото развитие, промените в климата и др.

Тонева обаче напомни, че България ще бъде в председателско трио заедно с Великобритания и Естония, че самата 2018 г. е свързана с приключване на много законодателни досиета и престои избор на нов състав на ЕК. Това, според нея, донякъде би ни ограничило.

Политологът отбеляза също, че досега не се е случвало страна под мониторинг и с толкова негативен доклад за правосъдието си да бъде председателстващ. Тя се надява това да послужи като стимул за извършване на необходимите реформи.

Как върви подготовката по организиране на председателството? Как сегашната политическата обстановка ще се отрази на него? Готова ли е България да бъде модератор да такъв голям и значим форум? И какво е мястото на младите хора? Чуйте целия разговор:

Вижте също

telk

Отново напрежение в ТЕЛК-овете – кой носи отговорност за хаоса и има ли решение на проблемите

И децата у нас знаят, че в системата на ТЕЛК-овете има гигантски проблем, който носи …