понеделник , 18 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще могат ли българите на Острова да участват в референдума за Брекзит

Ще могат ли българите на Острова да участват в референдума за Брекзит

Само българите, които имат и британско гражданство, ще могат да гласуват на предстоящия във Великобритания референдум, който трябва да реши дали страната ще напусне или ще остане в Европейския съюз.

Това обясни в еМисия България Нишан Джингозян, който живее там и е част от инициативата „Новите европейци“.

От 2-3 години неправителствената организация води кампания за промяна на правилата за гласуване, като са изпратили и писмо до премиера Дейвид Камерън с искане гражданите на ЕС в страната да могат да гласуват на референдума. За съжаление, предложението е било отхвърлено от парламента.

В организацията членуват представители на всички парламентарно представени партии на Острова.

Самият Джингозян живее от 18 години в Лондон и работи в общината им.

По думите му излизането на Великобритания от ЕС би било проблем не само са българите там, но и за самата България.

Ако тези, които нямат двойно гражданство, спрат да пращат ежемесечно средства на близките си в родината и се върнат, това ще натовари изключително много българската социална система, предупреждава той.

40 хил. български студенти пък, които като европейски граждани в момента плащат три пъти по-евтини такси, ще трябва да плащат много по-големи суми.

Чуйте целия коментар на Нишан Джингозян:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …