сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще изчезнем ли и какъв ще е българинът след 50-100 години

Ще изчезнем ли и какъв ще е българинът след 50-100 години

Ще изчезне ли България, както вещаят статистиките, и как ще изглежда средният българин след 50-100 години?

За изчезване на нацията не можем и да говорим, категоричен е проф. Димитър Филипов, от един от трите най-големи демографски центрове в света – във Виена. С него разговаря кореспондентът ни в Брюксел Йовка Димитрова.

Средностатистическия българин пък той си представя по-здрав и богат, пътуващ много и радващ се на живота.

Според професора въпреки по-песимистичните прогнози, неговата лична е, че българите ще са около 5,9 млн. към въпросния период. Той напомня, че много европейски държави имат далеч по-малобройно население.

Филипов прави същото уточнение и за раждаемостта у нас, традиционно смятана за много ниска. Всъщност дори при по-точно изчисляване на индекса, се вижда, че в България тя е около 1,6 деца – повече от нивото в Южна Европа, например, и толкова, колкото в немскоговорящите страни, уточнява проф. Филипов.

Според учения кръгът от възможни мерки, които правителството би могло да предприеме, е огромен, като много от тях вече са приети – въпросът е запознати ли са хората с тях и дали всяка една е толкова ефективна.

Аз предпочитам мерките, свързани с яслите и детските градини, които предлагат добри условия и услуги – това е гаранция, че родителите могат ефективно да съчетават кариерата си и труда в семейството, отбелязва той.

По думите му обаче големият проблем е емиграцията, не раждаемостта.

Трябва да се стимулира връщането на сънародниците ни зад граница, а това става като например се подобрят условията за започване на частен бизнес и възможностите за добре платена работа у нас.

Друга опция е привличането на имигранти от други държави. Според професора бежанската вълна може да е някакво решение на въпроси, свързани с пазара на труда, тъй като немалка част от имигрантите искат да започнат работа и имат най-различна квалификация.

Проф. Филипов говори и за това, че образованието буквално удължава живота. Статистиките сочат, че българските мъже с ниско образование у нас живеят повече от седем години по-малко от образованите.

Какви са причините – чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …