четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще има ли матури по български език в Европа

Ще има ли матури по български език в Европа

Асоциацията на българските училища в чужбина настоява матурите по български език да бъдат включени в образователните системи на различните страни от ЕС. Училищата ни зад граница нарастват с всяка години, като Би Ай Ти често разговаря с тях за проблемите им.

Според Асоциацията напоследък страните от ЕС въвеждат все повече ограничения и тази година за пореден път българският език не може да се кандидатира като предмет за матура.

Темата коментира в предаването Ирина Владикова, директор на българското училище във Виена и председател на Асоциацията.

Не мога да говоря за всички страни под общ знаменател, има различия в системите им, но повечето държави членки, за съжаление, не признават възможността за явяване на матурен изпит по т.нар. „малки европейски езици“, посочва тя. По думите й изключение за българския прави единствено Ирландия.

Смятаме, че Европа се нуждае от една по-ефективна и по-приобщаваща система, добавя Владикова.

„Нашите аргументи са, че в контекста на Европа изучаването на майчин език е много добра основа за усвояването на чужди езици и прави възможна социалната мобилност на младото поколение в ЕС“.

Какво трябва да се направи и как е в Австрия – чуйте целия коментар:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …