понеделник , 18 юни 2018
Начало / Жива връзка / Ще има ли изненади на холандските избори след скандала с Турция – коментира Маргарита Желязкова

Ще има ли изненади на холандските избори след скандала с Турция – коментира Маргарита Желязкова

За холандските избори, толерантността в страната и кой ще спечели във вътрешнополитически план от сблъсъка между Турция и Холандия за „Жива връзка“ разговаряхме с Маргарита Желязкова, преподавател по политология в Университета Твенте в Холандия.

Тя смята, че не би могло да се говори за сценарий на вътрешно ниво (около случая с Турция), тъй като според нея няма кой да спечели от него. Въпреки очакванията скандалът да налее вода в мелницата на крайнодесния Геерт Вилдрес, „той в момента няма абсолютно никакъв печеливш ход, защото всички застанаха зад политиката на премиера и негов най-голям опонент на изборите Марк Рюте“.

Желязкова прогнозира, че изненадата на тези избори би могла да бъде единствено новата партия ДЕНК, която за българските зрители тя сравни с ДПС.

„Клиентелистка партия, която се смята за представител на турското малцинство в Холандия. Те се отцепиха от традиционната социал-демократическа партия, която привличаше този електорат и тази година участват за първи път.“

Според политоложката именно последните събития биха могли да й донесат частична подкрепа от страна на турската диаспора в страната – която обаче, отбеляза тя, е силно раздвоена по отношение на политиката на Ердоган, която ДЕНК поддържа.

Маргарита Желязкова разказа по-подробно и за самата турска общност там, която е една от традиционните в страната и се смята за добре интегрирана.

Според предподавателката най-интересното е, че в момента поне чуждите медии представят холандските избори едва ли не като тест за продължаването на политиката на интеграция и отвореност към бежанците, но тя така или иначе е традиция в холандското общество. „Това е една страна, която е глобализирана, която е отворена към света и всякакви хора си намират тук мястото и успяват.“

Чуйте подробности за очакванията на тези избори в Холандия:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …