неделя , 24 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще има ли газов хъб „Балкан“?

Ще има ли газов хъб „Балкан“?

На газовия форум, който се провежда във Варна, направи впечатление, че българското правителство е разбрало, че, за да бъде реализиран проектът за газов хъб „Балкан“, трябва да бъде показано по-голямо доверие към газа. А именно, да бъде променена днешната ситуация на пазара, при която само една компания доставя газ на абсолютно всички клиенти, и че трябва да бъде увеличен дялът на природния газ особено в сектора на домакинствата.

Това коментира Светослав Иванов, зам-изпълнителен директор на „Овергаз“ по повод срещата във Варна, на която бе представен проекта за газов хъб „Балкан“ пред потенциални инвеститори от представители на българското правителство и Европейската комисия.

„Очакваме сега да видим и в действия с какво държавата ще покаже, че подкрепя развитието на сектора в България“, отбеляза още Иванов и допълни, че за първи път екипът зад идеята за газов хъб е показал, че проектът вече от идея придобива реални измерения.

По думите на Светослав Иванов през следващите години се очаква ръст на търсене на природен газ, което може да доведе до ситуация, при която руският проект за „Турски поток“ и българският проект за газов хъб „Балкан“ да не се конкурират, а да допълват различни ниши в търсенето в Европейския съюз.

Той посочи, че му е направило впечатление и засиленото присъствие на гръцки компании. Според него липсата на официални руски представители на срещата не е притеснително, тъй като е възможно руската страна да изчаква по-конкретни действия за реализацията на проекта.

Журналистката Маринела Арабаджиева също се включи от Варна с подробности за срещата. Тя подчерта, че България иска железни гаранции, че ЕК ще съдейства за участието на руски газ по тази нова мрежа.

Арабаджиева посочи, че е имало призив към инвеститорите за участие в смесено дружество за изграждането на газовия хъб.

Според журналистката идеята за балканския газов хъб е добра, но гео-политическата обстановка едва ли ще позволи неговото изграждане.

Същевременно премиерът Бойко Борисов, който се появи с насинено око на форума, предложи провеждането на тристранна среща между Русия, Европейския съюз и България във връзка с бъдещите доставки на руски природен газ за страната ни и по-конкретно в предлагания газов хъб „Балкан“.

„Имам личното уверение от Жан-Клод Юнкер, че газовият газов хъб „Балкан” ще се реализира“, заяви Борисов. По думите му днешното предложение за европейски газов хъб е интересно за всички.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …