четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Ще има ли дебат преди изборите в България и как стои въпросът в САЩ

Ще има ли дебат преди изборите в България и как стои въпросът в САЩ

Лидерите на БСП и ГЕРБ – Корнелия Нинова и Бойко Борисов продължиха разговора от разстояние, дали ще има публичен дебат по между им. В понеделник беше разгласено, че това ще се случи в сряда вечерта и ще се предава от трите национални телевизии. Часове след това се оказа, че екипите на Нинова и Борисов са се разминали в своето разбиране как да се организира този дебат. И настроенията за среща помежду им охладняха.
Защо подобен дебат дали да има дебат в Съединените щати е решен още преди повече от 60 години, разказва Драгомира Капитанова.

Дебатите между кандидат-президентите на републиканската и демократическата партия в Съединените щати се регламентират от Комисията за президентски дебати. Организацията е независима корпорация с нестопанска цел. Създадена е през 1987 година със съвместно финансиране от двете основни партии в Съединените щати – републиканската и демократическата. Комисията за президентските дебати спонсорира и организира телевизионните дебати на кандидат-президентите и кандидат-вицепрезидентите.

Освен това финансира изследвания и образователни дейности, свързани с дебатите. От 1988-ма година насам всички дебати в Съединените щати са организирани от Комисията за президентските дебати. Дейностите на Комисията се спонсорират от частни фондации и корпорации. Спонсорите на дебатите от 1992-ра до 2012-та година могат да бъдат намерени на сайта на организацията. Там също така ясно е упоменато ръководството на Комисията.

Първите телевизионни дебати в Съединените щати се провеждат през 1960-та година между Ричард Никсън и Джон Кенеди. През 1964 няма дебати, а Никсън отказва участие през 68-ма и 72-ра година. Дебатите през 1976-та, 1980-та и 1984-та са спонсорирани от Лигата на жените избиратели. След проучване за изборите през 1985 година, двупартийната национална комисия препоръчва спонсорирането на дебатите да се прехвърли към двете най-големи политически партии.

Така се сформира Комисията за президентските дебати от председателите на демократическата и републиканска партия. Целта ѝ е да “поеме контрола над президентските дебати”. Служителите в Комисията са бивши членове на двете партии, а председателството е поделено между ръководителите на демократическата и републиканската партия. Към момента председатели са Франк Фаренкопф младши и Майкъл Маккъри.

Комисията за президентските дебати и установените от нея правила често предизвикват остри критики. През 1988 година, лигата на жените избиратели оттегля подкрепата си от президентските дебати, след като щабовете на Джордж Буш и Майкъл Дукакис тайно се споразумяват за подкрепа на т.нар. “меморандум на разбирането”. Според него се избира кои кандидати могат да участват в дебатите, кой ще бъде модератор на разговорите (и съответно единствения човек, който може да задава въпросите) и височината на трибуните.

През 2000-та година Комисията решава, че кандидат от трета партия трябва да събере поне 15 процента подкрепа според 5 национални проучвания, за да бъде допуснат до национален дебат. По този начин кандидат на партия, различна от двете основни, почти няма шанс за достъп до дебат.

Регламентът на дебатите се публикува на страницата на Комисията за президентските дебати. Дебатите се излъчват от ABC, CBS, NBC, C-SPAN и FOX, както и от всички специализирани новинарски канали. Изборът на модератор на трите дебата на кандидат-президентите и този на кандидат-вицепрезидентския дебат се разпределят между четирите национални телевизии ABC, CBS, NBC, и FOX.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …