вторник , 17 юли 2018
Начало / Жива връзка / Щатът Хаваи първи оспори смекчените имиграционни правила на Тръмп

Щатът Хаваи първи оспори смекчените имиграционни правила на Тръмп

В началото на седмицата Доналд Тръмп разписа смекчени имиграционни правила вместо тези, които бяха блокирани от съда миналия месец. Новите разпоредби обаче бързо намериха противници, които отново обвиниха президента, че нарушава човешките права с решението си да ограничи граждани от определени страни и бежанци да влизат в Америка.

Малкият щат Хаваи се превърна в първият, който оспори пред съда новите укази. Целта отново е магистратите да блокират като противоконституционни разпоредбите на президента. За целта хавайските прокурори са подали иск във федералния съд в Хонолулу.

Решението на съда ще бъде валидно за цялата страна, а не само за малкия щат. В представените пред съда документи се казва, че пътуващите до Америка са намалели рязко след действията на Тръмп и това затруднява набирането на служители за курортния щат, който е прочут със своя туризъм. Обнародваните укази включват забрана за влизане в страната в рамките на 90 дни ще има за гражданите на шест държави, а не за седем както беше до сега.

Ирак вече не е в този списък, защото държавата помага на Америка в борбата с Ислямска държава. Основната разлика, е че този път обаче притежателите на валидни визи и зелени карти няма да бъдат засегнати и ще могат да пътуват до Америка. За 120 дни се преустановява и програмата за предоставяне на убежище на бежанци в страната с изключение на тези, чиито престой вече е одобрен.

След изтичането на тези 120 дни обаче периодът може да бъде удължен с още 4 месеца. Макар и смекчени, имиграционните решения на Тръмп продължават да бъдат атакувани в съда заради ограничаване правата на хората.

Вижте повече в следващото видео:

Вижте също

Живка Петрова: Целта на „Малко българско училище“ е да започне новата учебна година в нова сграда

Директорът на най-голямото българско училище „Малко българско училище“ в Чикагското предградие Ел Гроув – Живка …