сряда , 21 март 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Щафетно бягане в София събира маратонци в деня на Съединението

Щафетно бягане в София събира маратонци в деня на Съединението

Денят на Съединението ще стане повод за събиране на ентусиазирани маратонци от всички краища на България в София. Заедно те ще обиколят града в името на добра кауза. Вторият „София Екиден маратон“ ще се проведе на разстояние около 42 км. Директорът на маратона Даниел Дуков разказа подробности за организацията и участниците в предаването еМисия България.

„Стартът и финалът ще бъдат на едно и също място – стадион „Васил Левски“. Всички хора, които се занимават с бягане, дори и аматьорско, биха могли да завършат тази дистанция. Нямаме някакво свръхвреме, което трябва да поставят състезателите. Всеки, който желае, може да се включи“, обясни Даниел Дуков. Той посочи, че има хора, които работят в офиси и фирми по цял ден и проявяват интерес към бягането. „Ние искаме да обединим хората – приятелите от квартала, приятелите от фирмата, да направят едно бягане заедно, за да покажат, че са сплотени“, добави Дуков. Той каза, че напоследък културата на бягането в България е станала по-голяма, макар и тичането да е само за здраве, а не професионално.

Маратонът носи името „Екиден“ – японска дума, която се състои от два корена. „Еки – пост, ден – предаване. За първи път това е направено през 917 г. в Япония и един журналист дава името на това бягане, свързано с преместването на столицата от Киото в Токио“, разказа директорът на маратона.

В България този маратон се провежда за втори път и негов патрон е японският посланик, който ще стартира щафетата утре. Всички, които искат да участват, могат да се запишат най-късно между 7,00 ч. и 8,30 ч. на 6 септември. „В 9 ч. ще чакаме първите постове да застанат на старта“, обясни Дуков и призова и професионалистите, и аматьорите да се включат.

Вижте повече за спортната инициатива и чуйте разговора с Даниел Дуков в следващото видео:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …