четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Кино Европа / Шоково състояние
Снимка: София Филм Фест

Шоково състояние

„Шоково състояние“ – игрален филм Словения-България-Сърбия-Македония-Босна и Херцеговина (2011 година). Режисьор Андрей Кошак.
Събота, 05 декември, 20.00 часа в София; 9/8 c PM в Чикаго.

Празникът на трудa, 1-ви май, 1986 г., в Любляна, Югославия. В металообработващия завод „Ударник” Петер Змазек е награден като „Най-добър работник за годината” и най-сетне получава общинско жилище.

Петер е толкова зашеметен от наградата, че изпада в шок. Състоянието му се оказва наистина сериозно, опитите за свестяване претърпяват неуспех и не след дълго той е настанен в клиника за душевно болни, където сънува странен социалистически рай.

Когато десет години по-късно Петер се свестява, действителността е напълно променена – жена му тъкмо се кани да се омъжи повторно за най-добрия му приятел. Петер се появява на сватбата – и идва ред на усложнения и неловки ситуации в комедиен стил с известна доза горчивина.

Героят на филма се сблъсква със съвсем различна реалност, в която властват модерните технологии, подозрителни бизнесмени и новоизлюпени политици.

Ще успее ли Петер да си върне работата, да спечели отново семейството и гордостта си? Ще се адаптира ли в новия, съвсем различен свят?

„Шоково състояние” е черна комедия за семейството, приятелството, изгубените идеали и за силата на една личност, която иска да победи системата.

Награди:

Порторож ’11 – Награда за специални постижения (Мартин Марион)

В ролите:

Мартин Марион
Уршка Хлебец
Никола Койо
Александра Балмазович
Май Кирм
Емир Хаджихафизбегович
Владо Новак

Вижте също

Цирк Колумбия

„Цирк Колумбия“ – игрален филм Босна и Херцеговина-Франция-Великобритания-Словения-Германия-Белгия-Сърбия, 2010 година. Режисьор Данис Танович. Петък, 25 …