понеделник , 23 юли 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Щурмът на турската полиция в опозиционни медии – „чисто политическа акция“
Протест срещу полицейските своеволия в Турция. Снимка: ЕРА

Щурмът на турската полиция в опозиционни медии – „чисто политическа акция“

Турската полиция щурмува редакциите на опозиционни медии, свързани с базирания в САЩ ислямския проповедник Фетуллах Гюлен, предаде БТА, цитирайки „Ройтерс“. Медийните групи са собственост на холдинга „Козъ Ипек“, който е свързан с Гюлен. Властите вчера поеха управлението на 22 компании, собственост на корпорацията,

Сред тях са два вестника и два телевизионни канала. Холдингът „Козъ Ипек“, който вече е под управлението на попечителски борд, предаде държавната информационна агенция.
Миналия месец прокуратурата започна разследване дали корпорацията е правила незаконни плащания към Гюлен. В същото време срещу духовника върви дело по обвинения, че управлява „паралелна структура“, целяща да свали президента Ердоган от власт.

В съобщение на турската прокуратура се посочва, че в компютрите на холдинга и свързаните с него компании са били открити стотици страници документи за незаконни дарения.
Полицията влезе със сила в централата на „Козъ Ипек“ в Анкара и използва сълзотворен газ срещу протестиращи, събрали се в защита на фирмата. Клонът в Истанбул остана затворен, след като адвокатите на холдинга отказаха да получат съдебното известие с мотива, че полицията няма правомощие да им го предава.

Главният редактор на вестник „Заман“ Мехмет Юмер коментира в еМисия България, че става въпрос за чисто политическа акция.

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …