четвъртък , 21 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Шефът на Агенцията за инвестиции: Българите в чужбина не внасят милиарди, а милиони

Шефът на Агенцията за инвестиции: Българите в чужбина не внасят милиарди, а милиони

Инвестициите към България не само не намаляват, но към настоящия момент картината е изцяло положителна, като миналата година например отчетохме шестгодишен връх.

Това заяви в еМисия България Стамен Янев, шеф на Българската агенция за инвестиции, в коментар и за приетия вчера от правителството план за действие с мерки, насочени към решаване на основните проблеми пред нарастването на инвестициите и подобряването на бизнес средата.

ЕК (в пролетния си доклад) ни дава доста добър икономически растеж за догодина – над 2%, и ако следваме тенденцията, ще предоставим още по-добри данни, убеден е Янев.

Ще работим два пъти по-усилено, за да има ръст на инвестициите, като се надявам да имаме два пъти повече проекти, които да сертифицираме, добави той.

Стамен Янев поясни, че приетите вчера мерки са регулаторни, вкл. за намаляване на срокове, отпадане на някои, които спъват процеса или създават ненужна бюрокрация, и т.н.

Разбира се, когато идва инвеститор, той ще се интересува и от съдебната система, политическата стабилност, нивото на корупция и качеството на кадрите, добави той, като подчерта, че заявеното преди време искане на търговските камари за съдебна реформа трябва да е по-конкретно за това каква точно промяна се иска.

По думите на експерта най-атрактивни за инвестиции у нас в момента са сектори като ИТ, аутсрорсинг, производството на части за автомобили, машиностроенето и химическата индустрия

Стамен Янев опроверга обаче изнасяните многократно данни за около 3 млрд. лева преки инвестиции от българската диаспора в страната ни, като каза, че неговите информации са за между 600 до 800 млн.
Чуйте целия разговор:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …