сряда , 20 юни 2018
Начало / Предавания / еМисия България / Шансовете за българската лека атлетика след пробата на Габриела Петрова

Шансовете за българската лека атлетика след пробата на Габриела Петрова

Новината за положителната проба за мелдоний, дадена от спортист номер едно на България Габриела Петрова, предизвика редица въпроси и притеснения. Колегата Кирил Веселински ги коментира в студиото на еМисия България.

„Това е голям удар по нашия спорт. Всичко това се случва само месеци преди Олимпийските игри в Рио, а както всички знаем, Габриела Петрова е най-голямата ни надежда за добро представяне“, заяви Веселински.

Той припомни, че това е същото вещество, с което бе хваната и руската тенесистка Мария Шарапова.

Нашата лекоатлетка също призна, че го е вземала, но последно през септември 2015 г., и затова пледира невинност. Най-тежката възможна санкция би била спирането на състезателните й права за срок до четири години.

Мелдоният е в забранения списък на Международната антидопингова агенция от 1 януари 2016 г., а Габриела е само една от над 100 спортисти, които „изгоряха“ след спирането му, като засега никой не е със спрени права, припомни още Веселинов.

Едно от твърденията на Международната антидопингова агенция – че веществото изчезва от организма за 48 часа, пък се отхвърля от фирмата производител, от където твърдят, че препаратът се хваща и след месеци.

Част ли е това от спортната геополитическа борба, какво представлява мелдоният и какво може да се случи – чуйте целия коментар във видеото и вижте репортаж от емоционалната изповед на състезателката ни:

Вижте също

Ексклузивно по Би Ай Ти: Евродепутатката Ска Келер, която провокира Бойко Борисов да се обяви за „зелен човек“, разкри как ще помогне за казуса с Пирин

Евродепутатът и съпредседател на парламентарната група на Зелените – Европейски свободен алианс в Европейския парламент, …